Különös mozaikpadlót találtak Pompejiben

Pompeji
A régészek egy mozaikpadló egy részét tárták fel a római Pompejiben
Vágólapra másolva!
A régészek feltárták egy mozaikpadló egy részét a római Pompejiben; az épületet valószínűleg a 62-ben bekövetkezett földrengés után hagyták el. A római kori város az olaszországi Campania régióban, Nápoly közelében, a mai Pompeji községben található. Pompejit és Herculaneum római városát egy mintegy 4-6 méter vastag vulkáni hamu és habkő temette maga alá a Vezúv Krisztus után 79-ben történt kitörése.
Vágólapra másolva!

A régiót Krisztus után 62-ben földrengés sújtotta, amely a Mercalli-skála szerint ötös-hatos erősségű volt. A maximálisan érezhető intenzitás a becslések szerint azonban a kilenc-tíz közötti tartományba esett, ami súlyos károkat okozott Pompeji és a környező régió épületeiben.

A Lucius Caecilius Iucundus házában talált dombormű ezeket az eseményeket ábrázolja, bemutatva a város és Pompeji Jupiter-templomában okozott károkat.

A Pompeji Régészeti Park, a Freie Universität Berlin és a Nápolyi L'Orientale Egyetem régészeinek közreműködésével nemrégiben végzett ásatások során a via dell'Abbondanza, a városon áthaladó főutca (decumanus maximus) mozaikpadlózatának egy szakaszát tárták fel. A mozaik egy lakóház padlóburkolatának a részét képezte, ahol később (a Krisztus utáni 2. században) a Stabianus-fürdőt építették.

A domus (római családi ház, nagy fogadószobával és a belső kertre néző ablakokkal) a földrengést követő években a földdel vált egyenlővé és a területet a fürdőkomplexum egy részének, valamint több üzletnek alakították át.

A csapat most a fürdőkomplexum nyugati részén, az úgynevezett „három tabernae" (ami egyfajta bolt vagy bódé volt az ókori Rómában) néven ismert területen végzett ásatásokat, a natatio (medence) mögötti folyosón, amely a vicolo del Lupanare-ra vezet.

A régészek egy mozaikpadló egy részét tárták fel a római Pompejiben Forrás: Pompeii Sites

A régészek a folyosó padlószintje alatt egy fekete sávval szegélyezett fehér mozaik maradványait találták meg, amelynek közepén egy geometrikus mintát ábrázoló polikróm embléma rejtőzött.

A mintát fekete, fehér és zöld tesszerákból (görög szó, a kis négyzetes hasábok neve) készítették, amelyeket egy dupla piros-fekete sáv szegélyez, amely hasonló mintázatú, mint az Apolló-templom cellájának „opus sectile" (mozaik, amikor a hasábok nem négyzetesek, hanem négyszögletesek) padlója, a Faun házának tablinuma (az átrium egyik oldalán, a bejárattal szemben helyezkedett el) és a pompeji Triptolemus házában talált exedra (egy félkör alakú építészeti mélyedés vagy emelvény).

– mondta Gabriel Zuchtriegel, a projekt igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Beilleszthetünk egy újabb fejezetet, a pazar, kivételes mozaikokkal és tágas helyiségekkel rendelkező domusét, amely a Krisztus utáni 79-es kitörés előtti néhány évtizedig a fürdőterület nyugati részét képezte.