Meglepő sikert aratott a japán medvehús-automata

barnamedve
A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó
Vágólapra másolva!
Japán új, friss medvehúst árusító modellel egészítette ki a nagy automatáit, ami valószínűtlennek tűnő sikert aratott. Az északi Akita prefektúrában található gép a tavalyi év végi üzembe helyezése óta folyamatosan vonzza a vásárlókat.
Vágólapra másolva!

A húst 250 grammonként értékesítik, ami 16,50 dollárba, azaz közel hatezer forintba kerül és igencsak népszerűnek bizonyul a közeli Semboku város vasútállomásán leszálló utasok körében, miközben az üzemeltető kéréseket kapott Tokióból postai úton történő szállításra. A Mainichi Shimbun újság szerint a gépben árusított húst regionális különlegességként hirdetik, amelybe helyben elejtett vadmedvék sovány és zsíros húsának keveréke kerül.

Az állatokat egy helyi vadászklub tagjai ejtik el a hegyekben, akiknek az éves vadászati idény során engedélyeznek bizonyos számú egyed kilövését.

Az automata novemberben jelent meg, miután egy helyi étterem lehetőséget keresett arra, hogy a medvehúst népszerűsítő konyháját egyfajta turisztikai attrakcióként használja.

A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó Forrás: Romania Insider

A medvehús fogyasztása Észak-Japánban a legmagasabb, ahol konzervek, sőt instant curry ízesítésű formájában is árusítják. Enyhén „vad íze" van, amelyet egyesek a szarvashúshoz hasonlítanak, és gyakran pörköltként tálalják.

– mondta a konyha szóvivője, akit a The Guardian online portál idéz.

Japánban nem ritka a medvékkel való találkozás: a Környezetvédelmi Minisztérium szerint az incidensek száma az elmúlt években folyamatosan nő. A szakértők szerint a természetes élőhelyükről eltűnt a makk, ami azt jelenti, hogy az állatok nagyobb valószínűséggel érintkeznek az emberekkel, miközben táplálékot keresnek.

A találkozások körülbelül 40%-a lakó- és városi területeken, vagy mezőgazdasági területeken történik.

A leghalálosabb medvetámadás is itt történt még 1915-ben, egy 2,7 méteres, több mint 300 kilogrammos barnamedve hét falusi lakost megölt, három másikat pedig megsebesített.

A barnamedve (Ursus arctos) a szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől Forrás: Wikimedia Commons

Japán mindenütt megtalálható automatái számtalan élelmiszert árulnak az olyan alapvető alapanyagoktól kezdve, mint a meleg és hideg italok, az ehető rovarokon át a hamburgerekig.

A Japan Vending System Manufacturers Association szervezet szerint 2000-ben 5,6 millió automata működött Japánban, vagyis minden 23 emberre jut egy.

A közelmúltban Japán legnagyobb bálnavadász cége, a Kyodo Senpaku is elkezdte a bálnahúst automatákból is árusítani, hogy ezzel is növelje a fogyasztást. A cég azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben 100 helyen telepít ilyeneket az országban.