Hüvelyfájdalom- ezek lehetnek az okai

hüvelyfájdalom
A hüvelyfájdalom gyakori panasz a nők körében, és okai igen szerteágazóak lehetnek. Jelenthet banális problémát, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet.
Vágólapra másolva!
A hüvelyfájdalom gyakori panasz a nők körében, és okai igen szerteágazóak lehetnek. Jelenthet banális problémát, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet. Hogy mi minden lehet a hátterében, azt dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza osztotta meg.
Vágólapra másolva!

A hüvely fájdalma széles skálás mozoghat

A hüvelyben érzett fájdalom korlátozhat csupán a hüvely területére, de előfordulhat, hogy a medencéből, a méhnyakból sugárzik lefele. Lehet, hogy csupán bizonyos tevékenységek során érezni (pl. vizelés, közösülés során), de tapasztalhatja állandó jelleggel is. Maga fájdalom típusa többféle lehet: csípő, lüktető, nyomó stb., és egyéb tünetek is kísérhetik (pl. bővebb intim váladék, vérzés, viszketés)

Mi minden okozhat hüvely fájdalmat?

Fertőzés

Nagyon gyakori, amikor a hüvelyben érzett fájdalmat valamilyen fertőzés okozza: általában élesztőgomba fertőzés, candida vagy genitális herpesz, de sok szexuális úton terjedő fertőzés is kellemetlen panaszokat okozhat a hüvelyben. Amennyiben fertőzés áll fenn, leggyakrabban más tünetek is jelentkeznek, pl. Bővebb, megváltozott állagú/szagú/színű intim folyás, égő, viszkető érzés, bőrpír. A probléma gyakran antibiotikum kúra után jelentkezik, de máskor is előfordulhat.

Vulvodynia

Igen rejtélyes állapot, mely a hüvely krónikus fájdalmát okozza. A nők kb. 9%-a szenved benne, és (egyelőre) nem tudni, mi okozza. A fájdalom hol erősebb, hol gyengébb, hol teljesen elmúlik, majd visszatér. Korlátozódhat csak a hüvelybemenetre, de akár az egész szeméremtestet is érintheti. Vannak, akik közösülés során tapasztalják, de vannak, akiknél ettől függetlenül jelentkezik. Diagnosztizálása nem könnyű, az egyéb betegségek, állapotok kizárása után lehet csak felállítani a diagnózist

Bartholin ciszta

A hüvelybemenetnél találhatók az ún. Bartholin mirigyek, melyek a hüvely nedvesítéséért felelnek. Ezek a mirigyek olykor eltömődhetnek, és emiatt ciszta alakulhat ki (rossz esetben tályog). Kis ciszta esetén a probléma tünetmentes is lehet, ám ahogy nő, úgy okoz panaszokat (hüvelyi fájdalom, dudor a hüvelybemenetnél, kisajak ödéma, esetleg intim folyás).

Endometriózis

Az endometriózis egy olyan állapot, amikor az endometrium (méh nyálkahártyája) máshol is megjelenik. Ez lehet akár a hüvely is, ami fájdalmat okozhat ezen a területen, főleg menstruációk során. De az is előfordulhat, hogy máshol van az oda nem illő nyálkahártya, és kisugárzó fájdalomról van szó, melyet a hüvelyben érez.

Hüvely/méhnyakrák

Sajnos a hüvelyi fájdalom rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, pl. Méhnyakrákra vagy hüvelyrákra. A méhnyakráknak ez egy igen késői tünete, mely előrehaladott állapotban jelentkezhet. A méhnyakrák kezdetben tünetszegény- éppen ezért van szükség az évenkénti méhnyakrák szűrésre. A hüvelyrák főleg az idősebb korosztályt érinti, és a nőgyógyászati daganatok közül igen ritka. Legtöbbször áttétként jelentkezik.

Terhesség során is előfordulhat

A várandós nők gyakran tapasztalhatnak hüvelyi fájdalmat, melynek hátterében leggyakrabban a méh növekedése, a szalagok nyúlása áll, de az is lehet, hogy A növekvő magzat nyom egy ideget, ami hüvelyi fájdalmat okoz. Sőt, sokan tapasztalnak hasonló tüneteket, amikor a baba a szülőcsatorna felé fordul- mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A hüvelyfájdalom gyakori panasz a nők körében, és okai igen szerteágazóak lehetnek. Jelenthet banális problémát, ám súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet. Forrás: Origo

A kezelés a kiváltó októl függ

Látható tehát, hogy igen sok minden okozhat hüvelyi fájdalmat. A terápia a kiváltó ok függvénye, ezért is fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon a problémával, már azért is, hogy a súlyos, mielőbbi kezelést igénylő állapotokra fény derülhessen. A kezelés lehet antibiotikumos hüvelykúp, gombaellenes szer, diéta, fájdalomcsillapítás. Ciszta, endometriózis, rák esetén műtéti beavatkozás indokolt (rák esetén sugár/kemoterápia is).

(Forrás: Nőgyógyászati Központ

www.nogyogyaszatikozpont.hu)