Megzavarja a hajnali fagyos időjárás a most ébredő állatokat

mogyorós pele, váratlan látogatók
Megzavarta az időjárás a téli álmából ébredő mogyorós pelét
Vágólapra másolva!
A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa még Húsvét előtt kapott egy telefonhívást, hogy kismókust találtak. A helyszínre érkezéskor azonban megállapította, hogy az apró kis szőrös jószág nem más, mint egy mogyorós pele. Ahogy arra a szakemberek emlékeztetnek, valószínű korábban ébredt téli álmából és a hajnali fagyos időjárás kicsit megzavarta. Mivel sérülést nem találtak rajta, úgy döntöttek, hogy néhány napig megfigyelés alatt tartják, és az enyhébb reggelek beköszöntekor a megtalálás helyén engedik ismét szabadon. A mogyorós pele ugyanis lakóhelyéhez erősen kötődik; a nőstények alig 100 méter sugarú körön belül mozognak.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei emlékeztetnek, a mogyorós pelével – bár hazánk legelterjedtebb pelefaja – rejtőzködő életmódja miatt ritkán találkozhatunk. Dús aljnövényzetű, sűrűn benőtt tölgy és bükk ligeterdőkben, de elvadult gyümölcsösökben is él.

Életének nagy részét a sűrű, tüskés bokrokban tölti, ami megvédi őt a ragadozóktól.

Le sem tagadhatná, hogy éjszakai életmódot folytat, hosszú tapogató bajuszszálai és hatalmas szeme is erre utal. A szürkület beálltát követően merészkedik elő búvóhelyéről, de akkor is leginkább az ágakon mozog és a fészke közelében marad.

Megzavarta az időjárás a téli álmából ébredő mogyorós pelét Forrás: Wikipedia

– sorolják a szakemberek. – A párzási időszak áprilistól októberig tart, évente 1-3 almot hoz a világra; a vemhesség 22-24 nap és 3-5 utód születik.

Hozzátették: az állat téli álmot alszik, azonban ha nyáron túl nagy a hőség, nyári álomba is merülhet.

A mogyorós pele tápláléka leginkább rügyek, magvak, bogyók és gyümölcsök, de kora tavasszal rovarlárvákat is fogyaszt.

A nemzeti parknál töltött néhány nap alatt az alma lett a kedvenc csemegéje. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint.