Veszélyben az óceán szürkületi zónájának élővilága a globális felmelegedés miatt

Hula Skirt Siphonophore
A Hula Skirt Siphonophore a szürkületi zóna lakója.
Vágólapra másolva!
A tudósok figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás drámaian lecsökkentheti az életet az óceánok legmélyebb részeiben, ahova még elér a napfény. - írja a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

Egy új kutatás szerint a globális felmelegedés 40%-kal csökkentheti az életet az évszázad végére a 200-1000 méter közt elhelyezkedő szürkületi zónában. A Nature Communications magazinban publikált tanulmányukban a kutatók azt találták, hogy itt is van élet, de kevesebb organizmus lakta a földtörténet melegedő periódusaiban.

Az Exeter Egyetem által vezetett kutatásban a kutatók két meleg periódust vizsgáltak a Föld múltjában, kbörülbelül 50 millió évvel ezelőtt és 15 millió évvel ezelőtt, a konzervált mikroszkopikus héjakból származó feljegyzéseket vizsgálva. Azt találták, hogy kevesebb organizmus élt a zónában ezek alatt a periódusok alatt, mert a baktáriumok gyorsabban bontották le a táplálékot, így kevesebb táplálék érte el a szürkületi zónát a felszínről.

Katherine Crichton az Exeter Egyetemről, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, hogy a szürkület zóna élet gazdag változatossága az utóbbi néhány millió évben fejlődött, amikor az óceáni vizek eléggé lehűltek, és hosszabb ideig konzerválták a táplálékot, úgy viselkedtek, mint egy hűtőszekrény. Ezzel javultak a feltételek az élet virágzásához.

A Hula Skirt Siphonophore a szürkületi zóna lakója. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65460128

A szürkületi zóna életbevágó élőhely a tengeri élet számára. A fotoszintézishez túl homályos, de több hal lakja mint az óceán több részét összesen, valamint széles körű élet otthona, köztük mikrobák, planktonok, és medúzák a Woods Hole Oceanographic Institution oceanográgiai intézet szerint. Kulcsfontosságú funkciója az is, hogy ide süllyed le a szén - kivonja a bolygót melegítő gázt a légkörből.

A tudósok szimulálták, mi történhet a szürkületi zónában most, és mi történhet a jövőben a klíma változás miatt. Felfedezésük azt mutatja, hogy jelentős változások lehetnek már most.

Dr. Crichton azt mondta, tanulmányunk egy kezdőlépés, hogy megtudjuk milyen sérülékeny lehet ez az óceáni élőhely a klímaváltozásra. Ha nem csökkentjük gyorsan az üvegházgáz kibocsátást, a szürkületi zóna életének tömeges elvesztéséhez, vagy kihalásához vezethet 150 éven belül, évezredekig tartó hatásokkal.

(Forrás: BBC: https://www.bbc.com/)