Itt rejtőztek a második világháború idején lerombolt zsinagóga romjai

Hitler, zsinagóga
Adolf Hitler náci diktátor 1938 júniusában rendelte el a müncheni fő zsinagóga lerombolását, miután kijelentette, hogy az épület „bántja a szemét”
Vágólapra másolva!
Az 1938-ban lerombolt müncheni zsinagóga romjaira bukkantak egy építkezésen dolgozó munkások egy közeli folyóban, adta hírül szerdán a BBC hírportálja.
Vágólapra másolva!

Több oszlop és a tízparancsolat egy részét ábrázoló kőtábla került elő. A helyi zsidó közösség örömmel fogadta a felfedezést. Bernhard Purin, a müncheni zsidó múzeum igazgatója úgy nyilatkozott, soha nem hitték volna, hogy abból az épületből még bármi előkerülhet.

Adolf Hitler náci diktátor 1938 júniusában rendelte el a müncheni fő zsinagóga lerombolását, miután kijelentette, hogy az épület „bántja a szemét".

Ez öt hónappal a kristályéjszaka néven ismert véres országos pogrom előtt történt, amely során zsidó embereket, boltokat és zsinagógákat támadtak meg.

A törmelékeket egészen 1956-ig őrizte a bontást végző vállalat a telephelyén egészen addig, amíg el nem rendelték, hogy a romokat használják fel egy gát újjáépítéséhez az Isar folyón.

Így kerültek a törmelékek a folyóba a háborúban elpusztított más épületek romjaival együtt a Grosshesseloher gát helyreállítási munkálatai során.

Adolf Hitler náci diktátor 1938 júniusában rendelte el a müncheni fő zsinagóga lerombolását, miután kijelentette, hogy az épület „bántja a szemét” Forrás: Alarmy

– mondta Bernhard Purin a BBC-nek. – Ez az eddigi legjelentősebb felfedezés a lerombolt müncheni zsinagógával kapcsolatban.

Hozzátette: a kőtábla helye egykor a tóraszekrény fölött volt a hajdani épület keleti falán. Az egykori zsinagóga a háború előtti München egyik legjellegzetesebb épülete volt. Helyén jelenleg áruház működik.

Dieter Reiter müncheni polgármester a BR közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy „váratlan szerencse" volt az épület néhány maradványának felfedezése.

Helyettese, Katrin Habenschaden pedig hangsúlyozta, a városnak történelmi kötelessége biztonságban visszajuttatni a leleteket a zsidó közösséghez.

(MTI)