Ismét megdöntöttünk egy globális átlaghőmérsékleti rekordot

perm
A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenek
Vágólapra másolva!
Újra elérte az előző napi 17,18 Celsius-fokos rekordot szerdán a globális átlaghőmérséklet a Maine-i Egyetem mérései szerint.
Vágólapra másolva!

Az egyetem kutatói műholdas adatok és számítógépes modellek segítségével követik nyomon a Föld állapotát.

A szerdai eredmények megegyeztek a kedden elért csúcshőmérséklettel, amely megdöntötte az egy nappal korábban, július 3-án, hétfőn mért 17,01 fokos napi átlaghőmérsékletet.

Ez utóbbi is rekordot jelentett, mivel meghaladta az addig legforróbbként számon tartott, 2016. augusztusában mért 16,92 fokot.

A felmelegedés és következményei súlyosan fenyegető globális problémát jelentenek Forrás: pexels.com

– mondta Sarah Kapnick, az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatalának (NOAA) vezető kutatója.

A tudósok általában sokkal hosszabb - hónapos, éves, évtizedes - méréseket használnak a Föld melegedésének követésére, a napi rekordok azonban jól jelzik, hogy a klímaváltozás eddig ismeretlen mértéket öltött.

A kutatók hónapok óta figyelmeztetnek, hogy az idei év rekordmeleg lehet a nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok égetésével melegedő légkör okozta klímaváltozás miatt.

Szakértők szerint ezek a napi melegrekordok a közeljövőben várhatóan újra meg újra megdőlnek majd, mert a globális átlaghőmérséklet rendszerint július végéig, augusztus elejéig még folyamatosan emelkedik. Idén már június eleje óta megfigyelhetők szélsőségesen magas hőmérsékletek, feltehetően már a most jelentkező El Nino légköri jelenség előjeleként.

(MTI/AP)