A statikus elektromosság gazdatesteikhez vonzza a kullancsokat - videó

kullancs, közönséges kullancs, Ixodes ricinus
Lehetséges, hogy a kullancsok, mint ez a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a statikus elektromoság által ugranak a gazdatestre.
Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy más külső paraziták is ugyanilyen módon reagálhatnak az elektrostatikus erőkre.Egy új tanulmány azt sugallja, hogy nem kell megérintenünk egy kullancsot, hogy megtaláljon minket. - írja a ScienceNews honlapján.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy nem kell megérintenünk egy kullancsot, hogy megtaláljon minket. Lehet, hogy a vérszívó paraziták képesek a gazdáikra katapultálni magukat a növényzetről a statikus elektromosságnak köszönhetően.

Az emlősök, madarak és hüllők figyelemreméltó elektrostatikus töltéseket hordoznak – többszáztól többezer volt feszültséget . És úgy tűnik, a kullancsok reagálnak rá. A kutatók június 30-án arról számoltak be a Current Biology magazinban, hogy a közönséges kullancsokat közel hozták olyan különböző feszültséggel töltött objektumokhoz, amikkel gyakran találkoznak a természetben, mire azok odasuhantak és azokon a felszíneken landoltak.

Sam England, a Bristoli Egyetem biológusa azt mondja, azt tudjuk, hogy a statikus elektromosság sok állaton természetesen felhalmozódik, de az, hogy az ezek által az elektromos töltések által generált erők hogyan hatnak az említett állatok ökológiájára alig tanulmányozott.

A kullancsok ördögi paraziták, amik gerincesek vérén lakomáznak és közismerten a Lyme-kór, a Sziklás-hegységi láz és más potenciálisan gyengítő betegségek terjesztői.

Hogy megnézzék, vajon a kullancsok reagálnak-e a potenciális gazdáikból kiáradó természetes elektromos mezőkre, England és kollégái szárított nyúllábakkal kezdték és nyúlszőrrel való bedörzsölés által feltöltött akril felületekkel. Élő közönséges kullancsokat (Ixodes ricinus) helyeztek el mindenfelé néhány millimétertől néhány centiméter távolságra, hogy megmutassák az elektromos erők a kullancsokat saját hosszuknál nagyobb távolságra is odaszállítja őket.

A csapat aztán 20 kullancsot egyszerre elhelyezett egyalumínium lemezen, ami néhány milliméterre egy kis gömbölyű acélelektróda alatt volt elhelyezve.

Amikor az elektródát 750 voltra töltötték - a gerincesek által kibocsátott jellemző feszültség - négy kullancsból három átkelt a résen. Amikor a csapat megismételte ugyanolyan számú kullanccsal a kísérletet, de az elektródát nem töltötték fel, egyetelen kullancs sem süvített át a közön.

Lehetséges, hogy a kullancsok, mint ez a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a statikus elektromoság által ugranak a gazdatestre. Forrás:c/article/static-electricity-pull-ticks-hosts

A gömbön lévő feszültség és a gömb és a lemez közti távolság variálásával a kutatók azt is felfedezték, hogy az elpusztult kullancsokat az elektromos mező felemelte, olyan elektromos mező, ami megegyezik az ember bőrétől körülbelül 10 cemtiméterre lévő elektromos mezővel.

Érdekes módon az elektrostatikus erő minden esetben a gravitáció ellenében vonzotta a kullancsokat – ami egy érdekes forgatókönyv, mivel a kullancsok rendszerint nem a gazda alatt helyezkednek el a természetben.

Martin Giurfa a franciaországi Toulousei Egyeten idegtudósa, aki a rovarok tanulását és memóriáját tanulmányozza és nem vett részt a tanulmányban azt mondja, hogy ez meglehetősen egyedi, mivel a kullancsok nem tudnak a gazdáikra ugrani. Figyelemreméltónak tartja, hogy azt a tényt, hogy a gazdáik által létrehozott elektrostatikus mezők távszállítják a kullancsokat. Lehetséges, hogy más a bőrhöz csatlakozó paraziták hasonló módon vonzódnak gazdáikhoz. Korábbi tanulmány demonstrálta, hogy a parazita fonalférgek hogy használják a statikus elektromosságot, hogy a gyülölcslegyekre katapultálják magukat.

England azt mondja, hogy a felfdezés új antikullancs intézkedéseket javasol az emberek számára. Például az utcai ruházatot antistatikus sprayvel lehetne kezelni, hogy csökkentsék ezeknek a szövetenek a statikus töltés felhalmozódására való hajlamukat.

A videón egy elektromosan töltött nylon labda vonzza a közelbe nlévő kullancsot (Ixodes ricinus), az elektrostatikus erők az objektum felszínére emelik. Mivel a statikus töltések gyakoriak a gerinceseken, lehet, hogy a kullancsot így ugranak potenciális gazdatestjeikre.

(Forrás: ScienceNews: https://www.sciencenews.org/)