Ritka esemény: Hat gólya egy fészekben

gólya
Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára. Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban a képen látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható
Vágólapra másolva!
Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban egy zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható. - írja Búzás Előd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.
Vágólapra másolva!

A fehér gólya átlagosan 4-5 tojást rak le. A tojásokból kikelt fiókák felnevelésének sikeressége azonban sok tényezőtől függ. A szülők leginkább a réteken gyűjtik táplálékukat és viszik fiókáiknak. A táplálék mennyiségét többségében a csapadék és annak eloszlása határozza meg. Jókor, megfelelő mennyiségben esett esőtől, elöntéstől a réteken, vizes élőhelyeken több állat lesz, így több táplálék jut a gólyafiókáknak. Hiszen ahol víz van, ott élet van. Rossz években átlagosan 1-2 fióka tud kirepülni, vagy nem sikerül a költés, mert a fiókák egy része természetes körülmények között is elpusztul. A megfelelő években azonban ezek a veszteségek kompenzálódnak.

Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára. Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban a képen látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható. Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/hir/hat-golya-egy-feszekben#prettyPhoto/0/

Az idei év Zala vármegye északi részén jónak bizonyul a gólyák számára. Átlagos körülmények között egy fészekből 2-3 fióka repül ki, azonban a képen látható zalaegerszegi fészekben 6 egészséges fióka nevelkedik, ami meglehetősen ritkának mondható.

E gólyák fő táplálkozó helye a Zala folyó menti Natura 2000 gyepterületek. Ezen gyepterületek fennmaradásához szükséges a szabályok betartása mellett történő gazdálkodás, a kaszálás és legeltetés.

Látható, hogy a vadon élő állatok utódnevelése természetes környezetükben rendkívül viszontagságos feladat és ez a természet rendje. Az élővilág fennmaradásának kulcsa a megfelelő táplálkozó és élőhelyek megléte.

(Forrás: Balaton-frlvidéki Nemzeti Park : https://www.bfnp.hu/)