A fáraók korából származó mumifikálódott méhket találtak Portugália partja mellett

méhek
A binokuláris lencse alatt készült kép a hátat mutatja.A példányt a gubót kitöltő üledékből vonták ki.
Vágólapra másolva!
Egy új, a Papers in Palaeontology magazinban publikált tanulmány több száz gubójukban mumufikálódott méh felfedezéséről számol be. A  majdnem 3.000 évvel ezelőtt létrejött gubókat Portugáliában, az Odemira partján fedezték fel, egy új paleointológiai helyszínen. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 2.975 évvel ezelőtt Siamunh fáraó uralkodott Alsó-Egyiptomban, Kínában lejárt a Zhou dinasztia ideje, Izraelben Salamon követte Dávidot a trónon, azon a területen, ami ma Portugália, a törzsek a bronzkor vége felé haladtak.

A binokuláris lencse alatt készült kép a hátat mutatja.A példányt a gubót kitöltő üledékből vonták ki. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-bees-pharaohs-mummified-southwest-coast.html

Főleg Portugália délnyugati partján, ahol most Odemira van, valami furcsa és ritka dolog történhetett: többszáz méh pusztult el a gubójában és megőrződtek a legkisebb anatómiai részletességgel.A gubok egy rendkívül ritka módon fosszilizáclódtak - rendszerint ezeknek a rovaroknak csontváza hamar elbomlik kitinszerű (egy szerves vegyület) összetételük miatt.

Olyan kivételes fokon konzerválódtak a méhek, hogy a kutatók azonosítani tudták a fajt meghatározó anatómiai részleteket, hanem a nemüket és még az egyvirágos pollenkészletet is, amit az anya hagyott hátra, mikor a gubót készítette.

Binokuláris lencsével készített kép. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-bees-pharaohs-mummified-southwest-coast.html

A felfedezéshez vezető projekt 4 paleontológiai helyszínt azonosított nagy sűrűségű méhgubó fosszíliával: egy négyzetméteren több ezer gubóval. A Eucera faj a körülbelül 700 méhfaj egyike, ami még ma létezik a Portugál kontinensen. Az újonnan felfedezett paleontológiai helyszínen az anya által létrehozott és egy szerves polimerből álló bonyolult fonálba burkolt gubók belseje az anya által létrehozott bonyolult fonállal van burkolva és egy szerves polimerből áll. Belül az anya által hagyott egyvirágú pollen található, amivel a lárva táplálkozik élete első időszakában. Mikroszámítógépes tomográfiával létrehozható a gubóban lévő mumifikálódott méhek tökéletes 3 dimenziós képe.

A képen egy hím Eucera látható a gubó belsejében. Az ivadék kamra szerkezete látható, ami egy felnőtt méhet tartalmaz, mely közel van a kamra elhagyásához. Forrás:https://phys.org/news/2023-08-bees-pharaohs-mummified-southwest-coast.html

A méheknek több mint 20.000 faja létezik világszerte és fontos pollinátorok, melyek populációi az emberi tevékenységek és az ezzel összefüggő klímaváltozás miatt jelentősen csökken. Ha megtudjuk mi vezetett ezeknek a mumifikálódott méheknek a pusztulásához, segíthet a klímaváltozáshoz reziliens stratégiát létrehozni. Majdnem 3.000 évvel ezelőtt ezen a délnyugati parton tapasztalt a klíma időszak jellegzetes volt, általában, a jelenleginél hidegebb és esősebb telekkel. A nokturnális hőmérséklet éles csökkenése a tél végén, vagy egy már az esős időszakon kívül eső elhúzódott áradás a területen, vezethetett a pusztuláshoz, a hideg, vagy a fulladás miatt, és így a méhek mumifikációjához.

(Forrás: https://phys.org/)