Egy 3.000 éves sírt fedeztek fel Peruban a régészek

Pacopampa
Egy régész a 2023. augusztusában Peruban, a Pacopampa lelőhelyen felfedezett 3.000 éves sírnál.
Vágólapra másolva!
Japán és perui régészekből álló csapat egy pap .3000 éves sírját fedezte fel kerámia felajánlásokkal Peru északi részén, a Pacopampa régészeti lelőhelyen, a Cajamarca régióban, 900 kilométerre Lima északi részétől. Ez az egyik első pap az Andokban, akinek egy sor felajánlása van. A temetési kontextus sértetlen. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A test délről északra orientált és az alsó végtagok részben be vannak hajlítva. A sír nyugati oldalán kis gömbölyű kerámia edények voltak, egy faragott csont spatula és más felajánlások. Két pecsétet is találtak, az egyik egy antropomorf arc, a másik jaguár mintájú. A testet és felajánlásokat legalább 6 hamu- és földréteg fedte. A sír kör alakú, 3 méter átmérőjű és 1 méter mély.

A lelet rendkívül fontos, mert ő az első papok egyike, akik kezdték irányítani a templomokat az országban az Andok északi részén. A kutatók úgy becslik, a pap Kr.e. 1.000 körül élt.

Egy régész a 2023. augusztusában Peruban, a Pacopampa lelőhelyen felfedezett 3.000 éves sírnál. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-ancient-priest-first-of-a-kind-peru-team.html

2022 szeptemberében ugyanez a régész csapat felfedezett egy több mint 3.000 éves sírt, egy férfi sírját, akit ők úgy hívnak a Pututos Papja, kagylóhéjakból készült hangszerekkel. A pututos, vagy pututus kagylószerű héjak, amiket az ősi Peru lakosai arra használhattak, hogy trombitaszerű hangokat hozzanak létre. A Pacopampa helyszín 2.500 méter magasan van, magába foglal 9 monumentális faragott és csiszolt kőből készült szertartásos épületet.

Más temetéseket is találtak ugyanezen a lelőhelyen,

köztük a 2009-ben felfedezett Pacopampa Hölgyét és a 2015-ben felfedezett két Jaguár Kígyó papét. Úgy becslik, körülbelül Kr.e. 700-600-ból származnak.

(Forrás: https://phys.org/)