Majdnem minden kakapó genomját szekvenálták a megmentésük érdekében

kakapó
Körülbelül 250 kakapó él 5 ragadozó mentes szigeten Új-Zélandon.
Vágólapra másolva!
A kakapók genetikai információja segíteni fog meghatározni, hogy növeljék genetikai diverzitukat. Új-Zélandon 250 kakapó él - írja a New Scientist magazin.
Vágólapra másolva!

Hogy megvédjék a kritikusan veszélyeztetett kakapót, majdnem az összes fennmaradt példány genomját szekvenálták, lényeges információkat nyújtva a természetvédelem számára. A kakapóknak (Strigops habroptila) számos speciális tulajdonsága van. A kakapó a legnehezebb papagáj világon, Néhány hím meghaladja a 3 kilogrammot, és úgy vélik, a leghosszabb élettartamuk van, akár 90 évig is élhetnek. Az egyetlen papagájfaj, ami nem tud repülni, hanem fára mászik, vagy a földön táplálkozik, diókkal és magvakkal.

A kakapók valaha elterjedtek voltak Új-Zéland szerte, de majdnem teljesen kipusztultak, a ragadozók bevitele miatt. A körülbelül 250 egyed maradt, akiket az Új-Zélandi Természetvédelmi Minisztérium kezel a maori csoportokkal együttműködve 5 ragadozó mentes szigeten.

A kis populáció méret miatt nehéz megakadályozni a beltenyészetet. A kakapó egyedeket gyakran váltogatják a különböző szigeteken, hogy megpróbálják növelni az általános populáció genetikai diverzitását, amely fontos a jövőbeni fenyegetésekhez való alkalmazkodáshoz.

Mostanáig azonban nehéz volt tudni, melyiket helyezzék át. Ezért Joseph Guhlin és Peter Dearden a new-zélandi Otagoi Egyetem munkatársai és kollégái szekvenálták a ma élő kakapók kb. 90%-ának teljes genomját. A Természetvédelmi Minisztérium ezt az információt arra használja, hogy eldöntse, melyik egyedeket helyezzék át más szigetre genetikai kapcsolatuk szintjének alapján. Fontossági sorrendbe tudják helyezni a transzlokációt, hogy növeljék az esélyét a kevésbé közeli rokonságban álló egyedek közti párzást.

Körülbelül 250 kakapó él 5 ragadozó mentes szigeten Új-Zélandon. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2389246-nearly-every-kakapos-genome-has-been-sequenced-to-help-save-them/

És ezzel az információval múlt hónapban 4 egyedet próbáltak újra bevezetni Új-Zéland Északi Szigetére, több mint 50 év távollét után. A kiválasztott egyedeknek meglehetősen standard genomjaik voltak, ezért mehettek, mert nem hordoznak ritka genetikai változatokat.

A kakapók teljes genomjának szekvenálása lehetővé teszi a kutatóknak, hogy azonosítsanak bizonyos genetikai variáns jellemzőket, amik a fitnesszel vannak kapcsoaaltban, mint például a lerakott tojások száma, a fiókák növekedésének rátája és a betegségre való hajlamuk. Ez az információ potenciálisan használható a nagyobb "genetikai értékkel" rendelkező egyedek azonosítására, ha a jövőben stratégiai pároztatásra lenne szükség, vagy a sérülékeny egyedek azonosítására, akik nagyobb gondozást igényelnek.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)