Ez a legjobb hőmérséklet a megfelelő alvás érdekében

alvás, álom, álmodás
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A nyugtalan, zavart vagy egyszerűen csak túl kevés alvás sokak számára frusztráló probléma, különösen a forró éjszakákon. De vajon mennyire forró a túl forró? Egy önkéntesből álló csoporton végzett új kutatás szerint a legpihentetőbb alváshoz szükséges optimális hőmérsékleti tartomány 20 és 25 Celsius fok között mozog.
Vágólapra másolva!

Számos következménnyel járhat a rossz alvásminőség

A Science of The Total Environment folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor a hőmérséklet 25 Celsius fokról 30 Celsius fokra emelkedett, a vizsgálatban résztvevők alváshatékonysága (tehát az az idő, amelyet alvással töltöttek, miután lefeküdtek és becsukták a szemüket) akár 10 százalékkal is csökkent.

Ez nem elhanyagolható arány. Korábbi tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy

az alvás hatékonyságának 10 százalékos csökkenése is elegendő ahhoz, hogy az agy teljesítményének romlásához vezessen, növelje a stresszt, a szorongást és a fáradtságot, és befolyásolja a szervezet vércukorszintjének másnapi szabályozását.

Mivel a bolygó felmelegedésével párhuzamosan az éjszakák is egyre melegebbek, az új kutatás megállapításai támogatják a lakások, különösen az idősek otthonai és az állami lakások hőkomfortjának javítását célzó intézkedéseket. Más kutatások a légkondicionáláson túli megoldásokat keresnek, például fényvisszaverő festékeket és más építőanyagokat.

A legjobb alváshoz 20-25 Celsius fok közötti hőmérséklet szükséges Forrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

– mondta Amir Baniassadi, a Harvard Medical School mérnöke és egészségügyi kutatója, a tanulmány vezetője a Science Alert online tudományos portálnak. – Már tudjuk, hogy a rossz alvás tartós hatással lehet a fizikai és mentális egészségünkre, sőt, még azt is megváltoztathatja, ahogyan az embereket látjuk, és hatással van a kapcsolatainkra.

Történelmi adatok és longitudinális vizsgálatok azt mutatják, hogy a múltbeli hőmérséklet-emelkedések is jelentős hatással voltak az emberek alvási szokásaira, és a további felmelegedés még több alvót fog megzavarni. Az előrejelzések szerint a melegebb hőmérséklet évente fejenként 50 órányi alvásidőt „vehet el" tőlünk 2099-re. A legveszélyeztetettebbek hőstressznek kitett idősek, akár nappal, akár éjszaka.

Az ideális hőmérséklet is változhat

A szakemberek már több alvásvizsgálatot végeztek el hőmérséklet-szabályozott laboratóriumi körülmények között, miközben ez az új tanulmány az emberek alvási szokásait és a hőmérsékletet a saját otthonukban követte nyomon.

A 65 éves vagy annál idősebb résztvevők hálószobáiba beltéri levegőhőmérséklet- és páratartalom-érzékelőket szereltek be, és az önkéntesek egy gyűrűszerű eszközt viseltek éjszakára, amely nyomon követte az alvásukat, a bőrhőmérsékletüket, a szívritmusukat és a mozgásukat.

A kutatók összesen közel 11 ezer személy-éjszaka alvási és környezeti adatait gyűjtötték össze elemzés céljából.

Az alvásunk mennyiségét, minőségét és hatékonyságát is javítja a megfelelő hőmérséklet Forrás: Getty Images

– mutatott rá Baniassadi. – Az alvás optimalizálása érdekében végezzünk apró módosításokat a saját személyes alvási környezetünkön, például javítsuk a légáramlást és válasszunk könnyű hálóruhát.

A tanulmányban részt vevők a különféle lakásokban éltek, az államilag támogatott kis lakásoktól kezdve a magán családi házakig. A vizsgálat végül hangsúlyozta az éghajlatváltozás lehetséges hatását az idősebb felnőttek alvásminőségére, „különösen az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszúak esetében."