Leállíttatta a bíróság a hatósági cápairtást Új-Kaledónia partjainál

nagy fehér cápa, Carcharodon carcharias
A nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) elkezdte újra meghódítani történelmi területét Új-Skócia körül, miután populációjuk lecsökkent a 20-ik században.
Vágólapra másolva!
Egy nouméai bíróság leállíttatta azokat a cápaellenes hadjáratokat, amelyeket Új-Kaledónia helyhatóságai indítottak a fürdőzőkre veszélyes ragadozók ritkítására a dél-csendes-óceáni szigetcsoport tengeri rezervátumaiban.
Vágólapra másolva!

A bíróság indoklása szerint a tömeges cápairtást nem előzték meg sem a tigris- és bikacápa-populációkra, sem a cápaöldöklés ökológiai hatásaira vonatkozó alapos tudományos kutatások. A Franciaországhoz tartozó szigetcsoporton az Együtt a Bolygóért (EPLP) környezetvédő szervezet fordult keresettel a bírósághoz.

A cápák megritkítását azután határozták el a Déli tartomány hatóságai, hogy februárban egy tengeri ragadozó megölt egy ausztrál turistát, három héttel azt megelőzően pedig egy fürdőző nő sérült meg súlyosan hasonló incidensben.

Nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/great-white-sharks-are-moving-north-new-natgeo-sharkfest-show-explains-why

A cápatámadások veszélye miatt a hatóságok strandokat kényszerültek lezárni, a népszerű fürdőhelynek számító Anse Vata-öbölben pedig cápahálót feszítettek ki a fürdőzők és a szörfözők védelmére.

A környezetvédők szerint az államilag irányított cápamészárlásban már a tengeri ragadozók tucatjait ölték meg, 60 százalékban a védett területeken. Az EPLP a rezervátumokon kívül is be akarja tiltatni a célzott öldöklést. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a cápák tömeges leölése "valószínűleg ökológiai problémák egész sorát okozza", és rossz üzenetet küld a közvéleménynek.

A főváros, Nouméa polgármestere, aki úgy véli, hogy túlszaporodtak a cápák Új-Kaledónia partjainál, 650 ezer eurót utalt ki az irtókampányokra, és meghatározott számú cápa leölését tűzte ki 2023 végéig.
Az új-kaledóniai idegenforgalmi hivatal adatai szerint 1958 és 2020 között 67 cápatámadás történt a szigetek körül, ezekből 13 végződött halállal. Az utóbbi években gyakoribbá váltak a támadások.