Azonosították a dohányzásról való leszokás három leghatékonyabb módját

dohányzás nemdohányzó
Illustration - Broken cigarettes lie on a white underground in Germany, 02 January 2007. Photo: Berliner Verlag/S. Steinach - ATTENTION! NO WIRE SERVICE –
Vágólapra másolva!
Egy nagyszabású áttekintés összehasonlította a dohányzásról való leszokás módszereinek hatékonyságát. Három módszer bizonyult végül egyértelműnek abban, hogy győztesként segítsen az embereknek leszokni erről e káros szenvedélyről.
Vágólapra másolva!

A halálozások vezető oka világszerte

A Cochrane Database of Systematic Reviews tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a brit kutatócsoport által vizsgált beavatkozások közül a

vareniklin és a cytisine nevű gyógyszerek, valamint a nikotinos e-cigaretta bizonyultak a legsikeresebbnek a dohányzásról való leszokás során.

A szakemberek összesen 157 179 dohányost vontak be a 319 randomizált, kontrollált vizsgálat (RCT) elemzésébe, amelyek legalább hat hónapon keresztül követték a leszokás sikerét.

A dohányzásnak közismertek a kockázatai, és az egészségre gyakorolt káros hatásai Forrás: Dreamstime

– mondta Jamie Hartmann-Boyce, az Oxfordi Egyetem közegészségügyi kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A dohányzás továbbra is a megelőzhető betegségek és halálozások vezető oka világszerte, és bár sokan szeretnének leszokni róla, nehéz ezt megtenni.

A fő függőséget okozó összetevő, a nikotin egyik legszélesebb körben elterjedt anyag, és egyben a harmadik legjobban függőséget okozó is, amely erőteljes befolyást gyakorol az agyra.

A vizsgálati adatokból kiderült, hogy – segítség nélkül – száz emberből csak körülbelül hatnak van esélye a sikeres leszokásra.

A vareniklin és a citizin úgy működik, hogy aktiválja az agy nikotinreceptorait, amelyek a nikotin hatására dopamint szabadítanak fel, és megakadályozza, hogy a nikotin aktiválja őket.

Többen is sikerrel jártak

A szakemberek nem találtak jelentős különbséget a citizin és a vareniklin, valamint a nikotinos e-cigaretta hatékonysága között. A tanulmány eredményei szerint azoknak a dohányosoknak a mintegy 14 százaléka, akik ezekkel a módszerekkel próbálnak leszokni, hat hónapig vagy tovább sikerrel jártak. A következő leghatékonyabb stratégiának a kétféle nikotinpótló terápia (NRT), például a nikotintapasz és a rágógumi vagy a cukorkák kombinálása bizonyult.

– mutatott rá Nicola Lindson, az Oxfordi Egyetem orvos-tudósa. – Százból körülbelül tizenkettő ember járt sikerrel, aki kétféle NRT-t használt együtt, szemben a százból körülbelül kilenc emberrel, akik csak az egyik típust használták.

Egy áttekintés azonosította a dohányzásról való leszokás három leghatékonyabb módját Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

Az adatok szerint a nikotin fokozatos csökkentése valamivel hatékonyabb módszer lehet, mint a hirtelen leszokás. Ám úgy tűnik, hogy az, hogy valaki a leszokás előtt vagy után kezdi el a nikotinkezelést, illetve, hogy mekkora a bevett dózis, az nem befolyásolja a hatékonyságot.

Egy másik gyógyszer, a bupropion a leszokók 9 százalékánál mutatott hatékonyságot.

A biztonságosságra vonatkozó adatok szerint ez már nagyon kis mértékben növelheti a súlyos nemkívánatos események számát ahhoz képest, mintha semmilyen gyógyszert nem használnánk.
Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált kezelések biztonságosak voltak és kevés súlyos mellékhatással jártak, bár a szerzők megjegyezték, hogy nem minden tanulmány tartalmazott adatokat a mellékhatásokról.

A tudósok szerint a hálózati metaanalízis végső soron azt mutatja, hogy az e-cigaretta, a vareniklin és a citizin mind hatékony segítség lehet a dohányzásról való leszokáshoz,

hiszen kétszer annyi embernek sikerült leszoknia e segédeszközök valamelyikének használatával, mint kontrollkörülmények között.