Hollandia leállítja Európa legnagyobb gázmezejének kitermelését

Groningen gázmező, gázkitermelés
A helyi lakosság alacsony magnitúdójú, felszínközeli földrengéseket él át.
Vágólapra másolva!
Hollandia vasárnap leállította Európa legnagyobb gázmezejének kitermelését, ami évtizedek óta földrengéseket okoz, és félő, hogy állandósul. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Azonban súlyos tél esetén a hatóságok 11 kitermelő kutat nyitva tartanak még egy évig a Groningen gázmezőn, mielőtt végleg bezárják a kapukat a geopolitikai feszültségek miatt. Az 1960-as évek kezdete óta nyitva lévő helyszín közelében élő emberek több mint 20 éve panaszkodnak, mert rettegnek a gázkitermelés okozta földrengések miatt. A helyi lakosság alacsony magnitúdójú, felszínközeli földrengéseket élt át, amit a gázkitermelés közben kialakuló vákuum zsebek okoznak és károsítják az otthonokat és más épületeket.

A lakosok örültek a hírnek 2018-ban, hogy bezárják a mezőt, de a szakértők figyelmeztettek, hogy a földrengések még évekig folytatódni fognak.

Bár a mezőn a gázkitermelést majdnem teljesen leállították az utóbbi néhány évben, a kormány továbbra is üzemelteti a helyszínt a főleg a az orosz-ukrán háború miatti globális energia bizonytalanság miatt.

A gázkitermelés miatt rengeteg ember szenved pszichológiai problémáktól a tartományban. Sokan a bürokrácia csapdájába kerültek és csak egy kis kártérítést kaptak.

A helyi lakosság alacsony magnitúdójú, felszínközeli földrengéseket él át. Forrás: https://phys.org/news/2023-10-netherlands-halts-europe-biggest-gas.html

Februárban egy parlamenti bizottság jelentésében azzal vádolta a holland hatóságokat, hogy alig foglalkoztak a hosszú távú kockázatokkal míg a kitermelés sikeres volt, és a kormánynak morális kötelezettsége, hogy orvosolja a helyzetet. Körülbelül 2.300 m2 gázt termeltek kis a mezőről az évek során. A groningeni gáz körülbelül 429 billió erurot generált, az inflációhoz igazítva, 1963 és 2020 között, amiből 85% az államkincstárba ment.

Hónapokon át a már leszerelt régi csövek szemét hegyeivel volt tele a helyszín. Groningenben sok házat renováltak, vagy újraépítettek, hogy földrengésbiztossá tegyék.
Mark Rutte, a holland miniszterelnök pénteken látogatást tett a helyszínen és azt nyilatkozta, hogy a régióban gyermekek tízezrei élnek szörnyű helyzetben.

(Forrás: https://phys.org/)