A Polgárkirály, akinek a forradalom során félresiklott az élete

Lajos Fülöp, orleansi herceg
Lajos Fülöp herceg, a királyság régense (lieutenant-général du royaume) megérkezik a párizsi Városházára, 1830. július 31-én
Vágólapra másolva!
Kétszázötven éve, 1773. október 6-án született I. Lajos Fülöp, az utolsó francia király, „a Polgárkirály". Az 1848. februári forradalom nyomán lemondott, ezután angliai száműzetésben élt Neuilly grófja néven.
Vágólapra másolva!

Veszélyben érezte az életét

Bourbon Fülöp orléans-i herceg, XVI. Lajos király unokaöccsének legidősebb fia volt. Kiskorától apja szeretője, Genlis grófné nevelte liberális elvek szerint, ennek eredményeként a 15 éves herceg Mont-Saint-Michel szigetének erődbörtönét meglátogatva látványosan megrongálta egy börtöncella ajtaját.

Apja az 1789-ben kitört forradalom alatt a harmadik rendhez csatlakozott, és „Egyenlőség Fülöp" (Philippe Égalité) polgártárs néven a Konventben a király kivégzésére szavazott.

Lajos Fülöp a forradalom kezdete után belépett a jakobinus klubba, majd ezredesi rangban a hadseregbe. Személyes bátorsága miatt 1792-ben tábornokká léptették elő, a forradalmi háborúk első csatájában, Valmy mellett is kitüntette magát.

Lajos Fülöp francia király, a Légió "atyja" Forrás: Wikimedia Commons

A forradalom radikalizálódása azonban taszította, XVI. Lajos 1793. januári kivégzése után veszélyben érezte életét és áprilisban átlovagolt az osztrákokhoz, hazájába csak 21 év után tért vissza.

Apja a Konventben azonnal árulónak bélyegezte és példás megbüntetését kérte, de valamennyi családtagjával együtt őt vetették börtönbe. Lajos Fülöp öccsei később az ott szerzett tuberkulózisban haltak meg, Egyenlőség Fülöpöt a jakobinusok 1793 novemberében a nyaktiló alá küldték.

Visszakapta orléans-i hercegi címét

Lajos Fülöp emigránsévei alatt távol tartotta magát a politikától, álnéven beutazta Európát, két évig az Egyesült Államokban, majd Angliában élt, közben előkelő magániskolákban tanított. 1808-ban megkérte Erzsébet hercegnő, III. György brit király leányának kezét, de katolicizmusa miatt kikosarazták. A következő évben Nápolyba utazott és elvette I. Ferdinánd nápoly-szicíliai király lányát, Amélia hercegnőt – ehhez le kellett küzdenie anyósa ellenkezését, aki a lefejezett Marie Antoinette királyné nővére volt és

csak nehezen bocsátotta meg, hogy Lajos Fülöp apja a Konventben XVI. Lajos kivégzésére szavazott.

Lajos Fülöp herceg, a királyság régense (lieutenant-général du royaume) megérkezik a párizsi Városházára, 1830. július 31-én Forrás: Wikimedia Commons/ Eloi-Firmin FERON

Lajos Fülöp 1814-ben, Napóleon első lemondása után hazatért, de 1815-ben a császár száznapos uralma alatt ismét elmenekült és csak 1817-ben tért végleg vissza. A császárság bukása után a trónt unokatestvére, XVIII. Lajos foglalta el, akivel viszonya hűvös maradt, palotáját és orléans-i hercegi címét visszakapta ugyan, de a királyi felség megszólítást csak Lajos 1824-től uralkodó öccse, X. Károly adta meg neki. A herceg és Károly viszonya jóval barátságosabb volt, Lajos Fülöp lett az emigránsok kárpótlásáról szóló, nagy felháborodást keltő 1825-ös törvény egyik legnagyobb kedvezményezettje és az egyik leggazdagabb francia.

Mérsékelt royalista nézeteket képviselt, nem tagadta meg a forradalom vívmányait, polgári normák szerint élt, gyermekeit egy párizsi gimnáziumba küldte.

Az abszolutizmushoz visszatérni akaró, a parlamentet 1830 júliusában feloszlató X. Károly uralmának forradalom vetett véget. A lemondásra kényszerült király tízéves unokáját, Henriket jelölte ki utódául, de a parlament augusztus 1-jén inkább a tömegek körében népszerű és liberálisnak tartott Lajos Fülöpöt kiáltotta ki királynak. A trónt augusztus 9-én foglalta el, ezzel a Bourbon-ház fiatalabb, Orléans-i ága került hatalomra, Franciaország pedig liberális alkotmányos monarchia lett.

Napóleon kultuszát ápolta

Személyét kezdetben rokonszenv övezte, mert kerülte a pompát, visszaállította alkotmányos jogaiba a trikolort, élvezte a gazdag burzsoázia támogatását, ezért nevezték el „Polgárkirálynak". Mivel dinasztikus háttere nem volt, Napóleon kultuszát ápolta. Uralkodása alatt hozták vissza Szent Ilona szigetéről és helyezték el az Invalidusok dómjában a császár hamvait, szobra a Vendome tér oszlopára került, felavatták a Diadalívet (amelyre azért saját nevét is felvésette), a versailles-i kastélyt a francia történelem múzeumává alakította át, amely a katonai hódításoknak állított emléket.

Külpolitikai téren békére törekedett, 1844-ben baráti és szövetségi szerződést kötött Nagy-Britanniával, amelyre Francois Guizot miniszterelnök használta először a híressé vált "Entente Cordiale" (szívélyes megállapodás) kifejezést.

Lajos Fülöp esküje (Félix Auvray festménye a Valenciennes-i Szépművészeti Múzeumban) Forrás: Wikimedia Commons/Félix Auvray

Uralkodása alatt kezdte meg Franciaország a gyarmati terjeszkedést Nyugat-Afrikában.

Belpolitikai téren nem sikerült a megbékélést elérnie, a száműzött Bourbonokat támogató legitimista, bonapartista és köztársaságpárti törekvésekkel egyaránt szembe kellett néznie. Összesen hét merényletet követtek el ellene, 1835-ben egy bonapartista egy sokcsövű fegyverrel lőtt rá és 18 embert ölt meg, de Lajos Fülöpöt csak egy golyó súrolta.

Kilencéves unokája javára mondott le

A király és egyre konzervatívabb kormánya az ipari forradalom tőkés vállalkozásait támogatta, míg a munkások életkörülményei gyorsan romlottak, az 1834-ben kitört munkáslázadásokat leverték. 1846-ban az ország gazdasági válságba került, a rendkívül népszerűtlenné vált király pedig elzárkózott a reformoktól.

A liberális és republikánus erők 1847-ben kampányt indítottak ezek kikényszerítésére és – mivel a politikai gyűlések be voltak tiltva – úgynevezett banketteket szerveztek.

Viktória brit királynő egy vidéki udvarházat bocsátott a rendelkezésükre Forrás: Wikimedia Commons

Az 1848. február 22-ére tervezett bankettet a király betiltotta, amit a szervezők tudomásul vettek, de aznap felháborodott tömeg özönlötte el Párizs utcáit, kitört a forradalom. Másnap utcai harcok robbantak ki, és a sarokba szorult Lajos Fülöp február 24-én kilencéves unokája, Fülöp herceg javára lemondott és feleségével álruhában „Mr. és Mrs. Smith" álnéven Angliába menekültek.

A parlament azonban a forradalmi tömeg nyomására azonban eltörölte a monarchiát és kikiáltotta a Második Köztársaságot.

Viktória brit királynő egy vidéki udvarházat bocsátott a rendelkezésükre, a Polgárkirály 1850. augusztus 26-án száműzetésben halt meg a Londonhoz közeli Claremontban. Hamvait 1876-ban szállították haza és az Orléans-i ház Dreux-ben található sírboltjában temették el.

(MTVA Sajtóarchívum)