Brit tudósok lazítani akarnak az embrió kíséltetekre vonatkozó törvényen, amit sok ország követ

embrió
Embrió a 4. hét közepén. Számítógépes illusztráció.
Vágólapra másolva!
Ha Nagy-Britannia módosítja ezt a törvényt, egy új etikai standardot fognak megszabni az emberi embriók kutatását illetően. - írja a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány szerint a köz támogatja a vitatott javaslatot, hogy a labor-alapú embriókon végezhessenek teszteket 14 napos korukon túl. Jelenleg a 14 nap a legális limit.

Az aggodalmak ellenére, hogy ez genetikailag módosított emberekhez vezethet, a felmérésben részt vettek nagyban egyetértettek abban, hogy az embrió fejlődésének mélyebb kutatása előnyös lehet az emberi termékenység és egészség szempontjából.

Bár lehetséges, hogy embriókat tenyésszenek laborban 14 napon túl, jelenleg Nagy Britanniában - és sok más országban világszerte - a tudósok nem tehetik. Ezt a limitet Nagy Britanniában vezették be 1990-ben. Ha Nagy-Britannia kitolja a limitet, a legális keretmunka nem esne egybe a 14 napos szabállyal, ami a legtöbb ország embrió kutatását még irányítja. Ide tartozik az USA, Japán, Kína, és számos európai ország, például Hollandia. Vannak országok, ahol nem engedélyezett semmilyen embrió kutatás egyáltalán, például Németországban, és Oroszországban.

2021-ben azonban a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság (International Society for Stem Cell Research (ISSCR)) lazított a 14 napos szabályhoz való hozzáállásán, amikor formálisan eltávolította a tiltott tevékenységi listájáról a humán embriókat 14 napon túli tenyészetét.

Embrió a 4. hét közepén. Számítógépes illusztráció. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/public-supports-14-day-embryo-research-limit-extension

Azért szabták meg a 14 napos limitet eredetileg, mert az embrió primitív csíkja általában a 14. nap körül alakul ki. A primitív csak az a struktúra, ami jelzi az embrió agyának és gerincvelőjének a kezdetét. Sok tudós még támogatja a 14 napos limitet, azzal érvelve, hogy az embriók megérdemelnek némi legális védelmet és morális státuszt a primitív csík kifejlődése után.

De vannak tudósok, aki most azt javasolják, hogy tolják ki ezt a kutatási ablakot abba, amit ők úgy neveznek, hogy az "emberi fejlődés fekete doboza". Ez az embrió fejlődésének 2-5 hete (vagy 14-35 nap) a korai emberi fejlődésnek egy olyan periódusa, amikről jelenleg keveset tudunk.

Humán embrió mikroszkopikus képe a megtermékenyítés után 7 nappal. A kék színűek a magok, az egyes sejtek alakja zölddel van körvonalazva. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/public-supports-14-day-embryo-research-limit-extension

Mit gondol a brit közvélemény az embriókutatásról?

A tanulmány 70 résztvevőtől gyűjtött válaszokat. A projekt koordinátora, a Babraham Intézet egy sajtóközleménye szerint a résztvevők széles körben tükrözik a brit populációt, benne olyan emberek, akiknek az embriókutatással kapcsolatos ismereteik széles skálán mozognak.

A résztvevők 15 órás tevékenységben vettek részt, találkoztak tudósokkal, etikusokkal, politikusokkal, és olyan emberekkel akiknek személyes tapasztalataik vannak, mint a lombikbébi embrió adományozás. Azt kérték tőlük, hogy vegyék fontolóra a 14 napos szabály hosszát, és az őssejt alapú embrió modellek szerepét.

A konzultáció azt találta, hogy a legtöbb résztvevő támogatja a 14 napos szabály meghosszabbításának, vagy módosításának bizonyos módját - amíg az új törvények szilárdan szabályozottak és megalapozottak az embriót illetően. Kifejezték azon erős vágyukat is, hogy szabályozzák az őssejt alapú embrió modelleket (olyan embriók, amiket laborban tenyésztett őssejtekkel készítenek) az orvosi kutatásban.

Az embrió fejlődésébe való mélyebb bepillantás által többet megtudhatunk a vetélésről, az egészségügyi problémák megelőzéséről, mint például a nyitott gerinc (amikor a baba gerince nem jól fejlődik a méhben), és sikeresebbek lehetnek a lombik bébi programok.

A résztvevők azonban aggódnak, hogy ha megváltoztatják az embrió kutatás szabályozását, az genetikailag manipulált emberekhez vezethet.

(Magyarországon az embriókon való kísérlet tiltott. Magyarországon jogilag a fogantatástól kezdődik az élet. A fogantatástól az ember jogképes. Jogilag, nem orvosilag. A szerk.)

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)