Tavaszig folytatódik az El Niño

kánikula
Az idei július minden rekordot megdönt
Vágólapra másolva!
Az El Niño időjárási jelenség, amely általában a globális hőmérséklet emelkedésével jár, folytatódni fog a télen és tavasszal is - közölte kedden az ENSZ, amely jövőre is hőmérséklet-emelkedést jósol.
Vágólapra másolva!

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) közleménye szerint 90 százalékos valószínűséggel jövő áprilisig folytatódik a Csendes-óceán fölötti ciklikus jelenség. A WMO szerint nagyon valószínű, hogy az El Niño a télen éri el intenzitásának csúcspontját.

Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, középső egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Niño-epizódra jellemző értékeket mutatott - írta a szervezet, megemlítve, hogy az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt.

"Ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez majd ezekben a hőmérsékletekben, a légköri-óceáni visszacsatolások intenzitásától és jellegétől függően" - tette hozzá a szervezet.

Forrás: Pixabay

A szakértők szerint, és "figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket",

az El Niño fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Niña epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla.

A nyár után, amelyen a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet mérték, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben jelezte, hogy "az óceánok felszínén tapasztalható hőtöbblet miatt valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év (...), amelyet az emberiség valaha ismert", megelőzve 2016-ot.

Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta.

- idézte a közlemény a WMO főtitkárát, Petteri Taalas professzort.

"Az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő, és ez jelentős következményekkel jár majd" - figyelmeztetett továbbá a szakértő.