A koffein használata nem várt hatással lehet az agyra

kávé, kávéfogyasztás
A vérben lévő koffein befolyásolhatja a cukorbetegség kockázatát
Vágólapra másolva!
A koffein használata során az éberséget növeljük; minden reggel azért iszunk koffeintartalmú italokat, hogy a nap során felmerülő akadályokat gyorsan és hatékonyan legyűrjük. Az agy és az idegrendszer funkcionalitása azonban sok tényezőn múlik, rengeteg részlet még a mai napig homályos a tudomány számára. A túlzott koffeinbevitel ugyanis olyan agyi változásokat is előidéz, amelyek a várt hatásokkal ellentétesek, és rontják a tanulási képességeket. A nagyobb mennyiségű koffein a plaszticitásra károsan hat, gátolhatja az agy azon képességét, hogy újrahuzalozza önmagát, és így új információkat fogadjon be.
Vágólapra másolva!

A koffein hatása az agyra érdekesebb, mint gondoltuk

A Rhode Island-i Providence-ben található Butler Kórház Neuromodulációs Kutatóintézetének munkatársai 20 személynél elemezték a tanulással és az emlékek tárolásával kapcsolatos agyi jeleket, eredményeik pedig megkérdőjelezik azt a tézist, hogy a koffein használata elősegíti a plaszticitást.

„Az előzetes adatok rávilágítanak arra, hogy a koffein hatását előre mutató, jól megalapozott vizsgálatokban közvetlenül kell tesztelni, mert azt sugallják, hogy a krónikus koffeinfogyasztás korlátozhatja a tanulást vagy a plaszticitást" – írták a kutatók a közzétett tanulmányban.

A koffein úgy fejt ki stimuláló hatást, hogy képes blokkolni az adenozin nevű vegyületet az agyban. Az adenozin feladata, hogy álmosságérzetet keltsen, így gátlásával a koffein éberségnövelést ér el.

Az adenozin befolyásolja a hosszú távú potenciálás (LTP) nevű folyamatot is, amelynek célja az agyban lévő idegsejtek egymás közötti kapcsolatainak megerősítése.

A tudósok úgy gondolják, hogy ez az agyi művelet kulcsfontosságú az új információk befogadásában és azok megfelelő időben történő alkalmazása során.

Változhatnak a tanulási képességek koffein hatására

A kutatás alatt 16 ember koffeinhasználatát vizsgáltak, akiknek napi 1-5 adagnyi koffeintartalmú italt kellett fogyasztaniuk. A kísérletben szerepelt még egy négy főből álló kontrollcsoport, akik nem kaptak koffeintartalmú készítményeket. Ezután egy speciális módszerrel az idegsejtek elektromos aktivitásán keresztül mérték az önkéntesek agyi LTP-jét.

Azoknál, akik nem fogyasztottak koffeintartalmú italokat, ezek az LTP hatások lényegesen erősebbnek tűntek.

A kutatók szerint a rendszeresen stimuláló koffein olyan ellenhatást vált ki az agyban, amely magyarázhatja a plaszticitás alacsonyabb szintjét, ám ez egyelőre nem több pusztán elméletnél.

A koffein túlzásba vitt használata csökkenti a plaszticitást és rontja a tanulási képességeket Forrás: Pexels

A tanulmánynak azonban megvoltak a korlátai: egyrészt mindössze 20 embert vizsgáltak, másrészt a kutatás önbevalláson alapuló koffeinadagokra támaszkodott, ami azt jelenti, hogy a kutatók nem tudhatják, hogy a koffeintartalmú italok különböző adagjai pontosan milyen hatással vannak a hosszútávú agyi folyamatokra.

A koffein egészségre gyakorolt hatása már így is eléggé összetett, és a kutatások szerint fogyasztásának egyaránt vannak pozitív és negatív következményei: példának okáért védhet a demenciától, gátolhat bizonyos daganatokat, megakadályozza a szemszárazságot, ugyanakkor növeli a cukorbetegség kockázatát és csökkenti a szürkeállományt.

A napi ajánlott koffeinbevitelt a kutatók 200 mg-ban állapították meg, ennyi fogyasztható biztonságosan. A túlzott bevitel biztosan nem használ: például az energiaital koffeintartalma nagyon magas, könnyen túl lehet adagolni, ha nem vigyázunk, ebben az esetben pedig a tanulási képességek hanyatlása lesz a legkisebb problémánk.

A túl sok koffein bevitelének tünetei között van az ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság, erős szívdobogás, nyugtalanság, emésztési zavarok, zavarossá váló beszéd, és az arc kipirulása.