Első ízben vettek filmre egy teljesen fehér, újszülött nagy fehér cápát - videó

nagy fehér cápa, Carcharodon carcharias
Úgy vélik, hogy a teljesen fehér cápa az első dokumentált újszülött nagy fehér.
Vágólapra másolva!
Első ízben láttak újszülött nagy fehér cápát a természetben, és a felfedezés segíthet megoldani egy régóta fennálló rejtélyt a veszélyeztetett fajjal kapcsolatban - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A cápaivadékot 2023. július 9-én Kalifornia partja mellett fotózták le és nem hasonlított semmilyen korábban dokumentált nagy fehér cápához.
Carlos Guana természetfilm készítő és Phillip Sternes, a Kaliforniai Egyetem biológusa fedezték fel az újszülött ivadékot. Észrevették, hogy a 1,5 méter hosszú cápa vékony volt és rövid és kerek uszonyai voltak - ezek rendszerint még a kifejlett cápaembrióknál látható jellemzők. És teljesen fehér volt a színe. A megfigyelést az Environmental Biology of Fishes magazinban publikált tanulmányban dokumentálták január 29-én.

A nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) a világon a legnagyobb ragadozó cápák, felnőttként akár 6,4 méter hosszúak is lehetnek. A kutatók úgy gondolják, a megfigyelt ivadék csak pár órás lehetett, maximum 1 napos.

Az unikális észlelést drónnal végezték, ami segíthet megválaszolni az egyik legnagyobb rejtélyt a nagy fehér cápákkal kapcsolatban. A cápatudomány egyik szent grálja az ugyanis, hogy hol születnek a fehér cápák.

Gauna azt mondja, soha senki még nem volt képes hajszálpontosan meghatározni, hol születnek, és senki sem látott még újszülött fehér cápát élve. Elpusztult vemhes anyában találtak már fiatal holt fehér cápát, de ilyet még nem láttak.

Úgy vélik, hogy a teljesen fehér színű cápa az első dokumentált újszülött nagy fehér Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/one-of-the-holy-grails-of-shark-science-watch-1st-ever-footage-of-a-pure-white-newborn-great-white-shark

Jobban megvizsgálva, észrevették, hogy az ivadékot egy fehér filmszerű anyag borította, amit levedlett úszás közben. A nagy fehér cápák általában ellentétes árnyalatúak a testükön - szürkék hátul és fehérek alul - de a szerzők úgy vélik, a cápabébi azért volt még teljesen fehér, mert a terhes nőstény fehér cápa tejszerű folyadékot termel ( úgynevezett"méhtejet"), hogy táplálja az embriót. Sternes úgy véli, hogy amit láttak az, hogy a cápabébi "levedlette" a testétre tapadt méhen belüli tejet. Azonban a szerzők megjegyzik, hogy ezt okozhatta ismeretlen bőrállapot is.

A potenciális újszülöttet a tengerparttól körülbelül 305 méterre észlelték. Nagy és nyilvánvalóan vemhes nőstényeket láttak már ezen a helyszínen korábban, ami azt jelenti, hogy lehet, ezen a területen is szülnek. De vannak tudósok, akik úgy gondolják, hogy a fehér cápák a parttól távolabb hozzák világra az ivadékaikat.

Lehetséges, hogy a kaliforniai tengerpart a nagy fehér cápák egy meghatározó párzási helye Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/one-of-the-holy-grails-of-shark-science-watch-1st-ever-footage-of-a-pure-white-newborn-great-white-shark

A faj védelme miatt fontos tudni, hogy hol születnek a fehér cápák, mert a kihalás fenyegeti őket.

Sternes azt mondta, további kutatás szükséges, hogy megerősítsék, hogy ezek a vizek valóban a nagy fehérek párzási helyei. De ha így van, akkor azt akarják elérni, hogy a törvényalkotók védjék ezeket a vizeket, hogy segítsék a cápák túlélését.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)