A NASA helyreállította a kapcsolatot a Marson lévő helikopterével

marsjáró, Perseverance
Vágólapra másolva!
A NASA helyreállította a kapcsolatot az Ingenuity nevű kis helikopterével a Marson - jelentette be szombaton az amerikai űrügynökség, miután egy váratlan meghibásodás miatt félő volt, hogy véget ér az eszköz küldetése.
Vágólapra másolva!

A lítium-ion akkumulátorral meghajtott 1,8 kilogrammos eszköz volt az első légi jármű, amely (2021-ben) egy másik bolygó felszínén emelkedett fel.

A Marsra a Perseverance roverrel (marsjáróval) érkezett, amely reléként működik, és adatokat továbbít a helikopter és a Föld között, és amelynek feladata az ősi élet nyomainak felkutatása a Marson.

Az Ingenuity 72. repülése során csütörtökön hirtelen megszakadt a kommunikáció a helikopter és a rover között.

– írta az űrszondáért felelős Nasa Jet Propulsion Laboratory (JPL) szombaton késő este az X közösségi oldalon. – Végre sikerült felvenni a kapcsolatot a helikopterrel, és utasította a Perseverance-t, hogy tegyen lépéseket az Ingenuity jelének befogására.

Az Ingenuity a Perseverance rover hasára rögzítve érkezett a Marsra Forrás: NASA/JPL-Caltech

A tájékoztatóból kiderült: a helikopterért felelős csapat "vizsgálja az új adatokat, hogy jobban megértse a kommunikáció váratlan megszakadását a 72. repülés során".

A NASA korábban kifejtette, hogy a csütörtöki repülés célja "a helikopter rendszereinek ellenőrzése volt, miután az előző repülés során a vártnál korábban ért talajt".

Az Ingenuity 12 méteres magasságot ért el, de "az ereszkedés során a helikopter és a rover közötti kommunikáció idő előtt, még a leszállás előtt megszűnt", áll a Nasa a péntek este nyilvánosságra hozott közleményében. Az X-en a JPL pénteken tudatta, hogy a Perseverance rover nem észleli az Ingenuity-t.

A Nasa már korábban is elvesztette egy időre a kapcsolatot a helikopterrel, tavaly például mintegy két hónapra.

A mindössze 1,8 kilogramm tömegű Ingenuity eredetileg csak öt felszállásra volt tervezve, de a küldetés minden várakozást felülmúlt. A helikopter összesen mintegy 17 kilométert tett meg, és 24 méteres magasságig repült.

Marsjáró Perseverance Forrás: NASA/JPL-Caltech

Hosszú élettartama figyelemre méltó, különösen annak fényében, hogy a fagyos marsi éjszakákat is túl kell élnie, napközben pedig napelemekkel tartja melegen az akkumulátorait töltő cellákat. A Perseverance-szel együttműködve légi felderítőként segített kerekes társának az ősi mikrobiális élet lehetséges jelei után kutatni.

(MTI/AFP)