Ez a forradalmi kontaktlencse optikai örvénnyel javítja a látást

A spirális kialakítás több pontra fókuszálhatja a fényt.
Fotó: Laurent Garnier
Vágólapra másolva!
A tudósok egy olyan új, lenyűgöző kontaktlencsét terveztek, amely forradalmasíthatja a szemészetét. Alapja egy spirális mintázat, amely lehetővé teszi a szem fókuszálását különböző távolságokban és eltérő fényviszonyok mellett. A technológia ráadásul számos miniatürizált képalkotó rendszerben alkalmazható a kontaktlencséken túl.
Vágólapra másolva!

Minden egyetlen lencsébe kerül
A spiráldioptriának nevezett lencse a bejövő fényt egy optikai örvényben „pörgeti meg”, figyelembe véve a szem szaruhártyájának különböző deformációit, amelyek az életkor előrehaladtával előfordulhatnak.

Fotó: Laurent Galinier


 

A meglévő multifokális lencsékkel ellentétben a lencsénk a fényviszonyok széles skáláján jól teljesít, és a pupilla méretétől függetlenül megőrzi a multifokalitást

 – mondta Bertrand Simon, a franciaországi Fotonikai, Numerikus és Nanotudományi Laboratórium (LP2N) munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A potenciális implantátum-használók vagy az időskori távollátással élők számára ez a szemüveg következetesen tiszta látást biztosíthat, ami forradalmasíthatja a szemészetet.


Az Optica című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint jelenleg a távollátó és szürkehályoggal szenvedő idős emberek progresszív lencséket használhatnak a különböző távolságokra való fókuszáláshoz, és az üveg különböző részei különböző nagyítási erősségűek.

 Itt viszont minden egyetlen lencsébe kerül, amely ráadásul sokkal kisebb, 

és a spirál alkalmazásának köszönhetően a viselője perifériás látása körül fellépő torzulások nélkül.

Az új módszer leegyszerűsíti a folyamatot
Bár a kutatók még messze vannak attól, hogy tömegesen gyárthassanak spiráldioptriás kontaktlencséket, szimulációkat és lézeres teszteket végeztek, amelyek azt mutatják, hogy az eszköz „a terveknek megfelelően működik”. Az önkéntesekkel végzett kísérletek szintén ígéretes eredményeket hoztak.
 

Egy optikai örvény létrehozásához általában több optikai komponensre van szükség

 – magyarázta Laurent Galinier, a franciaországi SPIRAL SAS optikai vállalat munkatársa. – A mi lencsénk azonban közvetlenül a felületébe építi be az optikai örvény létrehozásához szükséges elemeket.

Fotó: Laurent Garnier


Hozzátette: az optikai örvények létrehozása virágzó kutatási terület, de ez az új módszer leegyszerűsíti a folyamatot, ami jelentős előrelépést jelent az optika területén.
 

Mindez nagyon pozitív, de még rengeteg munka vár a kutatókra: a csapat szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsék a spiráldioptria által létrehozott optikai örvények (vagy csavart fény) pontos természetét.


Ezt követően a technológiát a nem tökéletes látással rendelkező emberek szemüvegében kell majd tesztelni, valós körülmények között. A szakemberek továbbá egy sor más alkalmazási lehetőséget is megemlítettek a drónoktól kezdve az önvezető autókon át mindenféle kamerákig. A lencse egyszerű kialakítása ugyanis nagymértékben előnyös lehet a kompakt képalkotó rendszerek számára.