A jövő munkája a programtervező informatikus

informatikus szerver internet it
Computer technician using digital tablet performing maintenance check of mainframe equipment
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy programtervező informatikus szakon végzett a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a programtervező informatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2021-ben az összes jelentkező 3 747 fő
  • 2022-ben az összes jelentkező 3 723 fő
  • 2023-ban az összes jelentkező 4 918 fő

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

A programtervező informatikus alapszakon hallgatók az informatikai feladatok megoldásához szükséges elméleti és speciális gyakorlati, alkalmazói ismereteket sajátíthatják el. Többféle nyelven és környezetben szereznek programozási tapasztalatot, megismerkednek a nagy szoftverrendszerek tervezési, fejlesztési módszereivel, az adatbázisok, operációs rendszerek, a mesterséges intelligencia, a számítógépes grafika, a webfejlesztés, a médiatechnológia területeivel. Matematikai, számítástudományi, informatikai ismereteikre építve gyorsan képesek új technológiákat önállóan is elsajátítani. Jártasságot szereznek az informatikai projektek tervezésében és megvalósításában, képesek lesznek csapatban, akár nemzetközi környezetben is a hatékony munkavégzésre.

Az ideális jelentkező érdeklődik az informatika, a programozás, a matematika iránt, szívesen használja a számítógépet, kreatív problémamegoldó, nyitott az újdonságokra, és szívesen dolgozna szakemberként nagy informatikai rendszerek fejlesztésében, üzemeltetésében, illetve szakmai irányítói feladatok ellátásában.

Felsőoktatási felvételi 2024

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni. A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség. Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra. A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 618 072.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján. Körükben at átlagos elhelyezkedési idő 1,6 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) programtervező informatikus szak Forrás: Origo