Rejtélyes halottak, szexbotrányok, eltűnt pénzek: a Clinton házaspár titkai

Bill Clinton
Az exelnök környezetében számos rejtélyes haláleset történt
Vágólapra másolva!
William Jefferson Clinton – vagy közismert nevén Bill Clinton – az Amerikai Egyesült Államok negyvenegyedik elnökeként 1993. január 20-án foglalhatta el az Ovális Irodát, miután a választásokon legyőzte riválisát, a hivatalban lévő republikánus elnököt, idősebb George W. Bush-t. Clinton második kormányzati ciklusára a Monica Lewinsky-botrány néven ismertté vált eset nyomta rá bélyegét, amikor kiderült, hogy a hivatalban lévő elnök többször is hazudott a nagy nyilvánosság előtt a Fehér Ház gyakornokával folytatott szexuális kapcsolatáról. Az elnökre ráégett Lewinsky-botrány mind a mai napig emlékezetes, de a Clinton házaspár számára nem ez volt az egyetlen olyan kellemetlen ügy, ami miatt magyarázkodásra kényszerültek.
Vágólapra másolva!

Gyorsan felívelő politikai karrier, és egy sötét hátterű ingatlanpanama

Az arkansasi származású Bill Clinton gyorsan felívelő fényes politikai karriert futott be, ami egészen a Fehér Házig repítette a Yale Egyetemen diplomát szerzett jogászt, aki 1993 januárjában a harmadik legfiatalabb amerikai elnökként foglalhatta el az Ovális Irodát. Még az egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg iskolatársával, Hillary Diane Rodhammel, akivel 1975-ben házasodott össze.

 

A Clinton házaspár a jogi praxis mellett már igen korán belevetette magát az üzleti életbe is.

 

1979-ben tulajdonosi részesedést szereztek a Whitewater Development Corporation nevet viselő ingatlanfejlesztési cégben, amely egy igen kecsegtető üzletnek tűnő nagyberuházásba fogott az Arkansas államhoz tartozó Filippin város határában. (A részesedés megszerzésekor Bill Clinton az első kormányzói ciklusát töltötte Arkansas állam élén.)

Bill Clinton 1986-ban, mint Arkansas állam kormányzója Forrás: Wikimedia Commons/Clinton for Governor

Az üzletnek az lett volna a lényege, hogy a városhoz tartozó külterületi, és éppen ezért a belterületi ingatlanárakhoz képest igen olcsón megszerzett kilencven hektáros területet az adásvétel nyélbe ütése után átminősíttetik belterületté, majd luxuslakóparkot létesítenek a birtokon, az apartmanokat pedig busás haszonnal továbbértékesítik. Bill Clinton ekkor már kitűnő politikai kapcsolatokkal rendelkezett Washingtonban és Arkansasban is, utóbbi államnak 1983-tól egyébként másodszor is ő lett a kormányzója.

 

A sima ügynek látszó Whitewater-ingatlanüzlet fogaskerekei közé azonban porszemek kerültek:

 

az ingatlanfejlesztésre felvett több tízmillió dollárnyi állami támogatás ugyanis szőrén-szálán eltűnt, az üzletből pedig nem lett semmi.

Clinton Jimmy Caerter elnökkel 1978-ban, amikor első alkalommal választották meg Arkansas kormányzójának Forrás: Wikimedia Commons/White House photo

A szaftos sikkasztási ügyben indult nyomozás során a Clinton házaspár tagadta, hogy bármit is tudott volna a törvénytelenségekről, így a „balhét" teljes egészében az üzlettársaikkal, Susan és James McDougallal vitették el. A házaspár bűnösségét a bíróság bizonyítottnak is találta, amiért mindkettejüket súlyos börtönbüntetésre - James McDougalt kereken 81 évre – ítélte. Bill Clinton már a második elnöki ciklusát töltötte, amikor 1998-ban a börtönben ülő James McDougal üzent a kerületi ügyésznek,

 

hogy büntetésének enyhítésért cserébe hajlandó lenne vádalkut kötni,

 

és terhelő vallomást tenni a Clinton házaspárnak a Whitewater-botrányban játszott szerepéről. McDougal azt állította, hogy konkrét bizonyítékokkal rendelkezik az akkor már elnök Bill Clinton és a first lady, Hillary Clinton érintettségéről.

Bill Clinton 1997-ben, második elnöki ciklusa idején a családjával: az elnök mellett a leánya Chelsea, a kép jobb szélén pedig felesége, a first lady, Hillary Clinton Forrás: Wikimedia Commons/ White House photo

Kenneth Star nyomozóügyész a nem mindennapi és komoly politikai botránnyal fenyegető ügyben óriási karrierlehetőséget szimatolt a maga számára, ezért készen állt a vádalku megkötésére. A vádalku-megállapodás azonban kútba esett, mert közvetlenül az aláírása előtt James McDougal váratlanul meghalt a magánzárkájában. A hivatalos jegyzőkönyv szerint szívroham végzett az ügyészség remélt koronatanújával.

A luxusprostituált különös tűzhalála

Nem ez volt azonban az első olyan furcsa haláleset, amelyben - egyesek szerint - Bill Clinton is érintett volt. 1986 januárjában, amikor Clinton már másodszor ült Arkansas állam kormányzói székében, egy sokak szerint meglehetősen furcsa halálos baleset vált a kormányzó számára igencsak kellemetlen szóbeszéd tárgyává. Az áldozat a Penthouse férfimagazinnak köszönhetően az az országosan is jól ismert luxusprostituált, Judy Gibbs volt, aki ekkoriban egy dúsgazdag és befolyásos kuncsaftok számára fenntartott „diszkrét" arkansasi bordélyházban dolgozott.

Judy Graves azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza befolyásos ügyfelei névsorát Forrás: Find a Grave

A suttogva terjedő szóbeszéd szerint a luxusnyilvánosházat felkereső vendégek között feltűnt egy, az arkansasi kormányzóhoz kísértetiesen hasonló és az inkognitóját szigorúan titokban tartó úriember is,

 

aki a jól értesültek szerint nem más, mint maga a kormányzó volt.

 

Judy Gibbs elkövetett azonban egy súlyos hibát; beharangozta ugyanis, hogy nyilvánosságra hozza ügyfelei kilétét, ami miatt olyan „fejek fognak hullani", amire senki sem számít. Gibbs azt is közölte, hogy a kuncsaftjairól, illetve a légyottokról egy rejtett kamerával titokban videófelvételeket készített, és „aki a legtöbbet fizeti", azé lesz a kompromittáló anyag.

Azt suttogták, hogy a kormányzó is Judy Gibbs ügyfelei közé tartozott Forrás: John Fergusson

De még mielőtt ez az óriási botránnyal kecsegtető nyilvánosságra hozatal megtörténhetett volna, 1986 januárjának egyik hideg hajnalán Judy Gibbs háza porig égett, ő maga pedig a lángok közt vesztette életét, bár különös módon az áldozat holttestét a nyitott teraszajtótól mindössze kettő lépésnyire találták meg a nyomozók.

Támadás a hírhedt szekta ellen, furcsa halottakkal

Egy másik, a sokakat különféle összeesküvéselmélet-szerű találgatásokra inspiráló eset 1993 februárjában történt. Ekkorra már országos ismertségre tett szert a texasi Wacóban működő David Koresh vezette Mount Carmel Center, illetve a „Hét Pecsét Tanítványai" nevet viselő hírhedt dávidista szekta. David Koresh, aki magát Jézus küldöttének, sőt nem egyszer a földre újra visszatért Messiásnak hirdette, féktelen rémuralmat gyakorolt a szektatagok felett.

A magát a földre visszatért Messiásnak hirdető vallási fanatikus, David Coresh szektavezér Forrás: Dan Weyenberg

A világtól elzárkózva élő közösségen teljhatalmú diktátorként uralkodó Koresh brutális módszereiről csak a megszökött szektatagok beszámolói alapján értesült a szélesebb közvélemény, amit egy helyi lap hozott le „A bűnös megváltó" címmel. Mivel a több mint száz feleséget tartó és kiskorúakat sorra megrontó Koresh nem volt hajlandó tárgyalásba bocsátkozni a hatóságokkal, és annak is híre ment, hogy Koresh hívei jól fel vannak fegyverezve, az FBI, valamint a szövetségi alkohol-, dohány – és fegyverellenőrzési hivatal, az ATF úgy döntött, kommandósaikkal rajtaütnek a birtokon, hogy kiszabadítsák a Koresh rémuralma alatt sínylődő szektatagokat.

Az ostromra személyesen az elnök, Bill Clinton adott engedélyt Forrás: Wikimedia Commons/ White House photo

Az 1993. február 28-án végrehajtott rajtaütés azonban súlyos kudarcba fulladt; az ostromot a dávidisták visszaverték, a kilencvenfős FBI-ATF különítmény pedig négy kommandóst vesztett a tűzharcban. Ami igazán érdekes, hogy a tűzharcban életüket vesztett kommandósok kivétel nélkül az arkansasi kormányzó, Bill Clinton testőrségének voltak a tagjai még az 1980-as években. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat szerint mind a négy kommandós halálát közvetlen közelről leadott fejlövés okozta, ez viszont komoly kérdéseket vetett fel, ugyanis az ostromlók nem jutottak annyira közel az őket fegyvertűzzel fogadó szektatagokhoz, hogy tőlük származhasson az egészen közeli fejlövés.

FBI és ATF kommandósok a Coresh-szekta elleni ostrom idején Forrás: Wikimedia Commons

Ha viszont ez így van, akkor önként adódik a másik kérdés;

 

ki, vagy kik, és miért végezhettek az egykori Clinton-testőrökkel.

 

A konteós magyarázatok szerint a négy testőr túl sokat tudhatott az akkori elnök – a korábbi kormányzó – arkansasi ügyeiről, lásd a Whitewater és a Judy Gibbs-ügyet, ezért a kommandósok közé becsempészett titkos ügynökök végeztek velük „felsőbb utasításra". Természetesen erre nincsen semmi konkrét bizonyíték, így ez az ügy is egyike lett a Clinton házaspár körüli furcsa haláleseteknek.

Huszonhat haláleset és egy rejtélyes betörés

A Whitewater-ügyhöz kapcsolódik az a különös haláleset is, ami jóval a botrány kirobbanása után, 1994 júniusában történt. Stanley Huggins, aki korábban Hillary Clinton ügyvédkollégája volt Little Rock-ban, részt vett a Whitewater Development Corporation sikkasztási ügyének vizsgálatában is. A jogász számára azonban több lezártnak minősített kérdés is aggályosnak tűnt, ezért a saját szakállára ismét nyomozni kezdett a nagy port felvert, de már bírósági ítélettel lezárt ügyben.

Bill Clinton az Ovális Irodában a Fehér Ház gyakornokával, Monica Lewinskyvel. A Lewinsky-botrányba Clinton majdnem belebukott Forrás: Wikimedia Commons/White House photo

Saját állítása szerint több olyan új és fontos felismerésre jutott, ami merőben más megvilágításba helyezheti a Whitewater-ügy ad akta tett dossziéját. Huggins – felesége elmondása szerint –, hosszadalmas munkával egy közel 300 oldalas összefoglaló anyagot készített,

 

amit az illetékes kerületi ügyésznek készült eljuttatni.

 

Erre viszont már nem került sor, mert 1994 júniusában Memphisben, egy szállodai szobában holtan találtak rá. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat szerint Stanley Huggins halálát szívelégtelenség, illetve vírusos hörghurutfertőzés okozta.

Az exelnök környezetében számos rejtélyes haláleset történt Forrás: Wikimedia Commons

Aznap éjszaka, amikor Huggins meghalt, a lakásukba ismeretlen személyek törtek be,

 

és a Whitewater-ügyhöz kapcsolódó összes feljegyzést, illetve adathordozót ellopták.

 

Azt, hogy mi állhatott Huggins anyagában, soha nem derült ki. William Edwin Dannemeyer republikánus szenátor 1994-ben közzétett összeállítása szerint Bill és Hillary Clinton közvetlen környezetében összesen huszonhat olyan haláleset történt, amiből tizennégyet autóbalesetnek, ötöt gyilkosságnak, négyet betegségnek hármat pedig öngyilkosságnak minősítettek. Hivatalosan ezek közül soha sem hoztak egyet sem összefüggésbe a Clinton házaspárral, de az exelnökhöz kapcsolódó konteókban hívők szerint igencsak sötét titkokat rejthet a „Clinton-dosszié".