Ezzel a végzettséggel gyors és nemzetközi karriert lehet befutni

nemzetközi gazdálkodás felvételi 2021 érettségi ponthatárok gazdaságtudomány
Vajon hány pont szükséges ahhoz, hogy bekerülj nemzetközi gazdálkodás szakra?
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy nemzetközi gazdálkodás szakon végzett hallgató a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki erre a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a nemzetközi gazdálkodás szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2021-ben az összes jelentkező 3 854 fő
  • 2022-ben az összes jelentkező 3 907 fő
  • 2023-ban az összes jelentkező 5 146 fő

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
2. kereskedelem és marketing (9 802 jelentkező)
3. pszichológia (7 174 jelentkező)
4. ápolás és betegellátás (7 153 jelentkező)
5. mérnökinformatikus (6 666 jelentkező)
6. jogász (5 641 jelentkező)
7. pénzügy és számvitel (5 441 jelentkező)
8. kommunikáció- és médiatudomány (5 387 jelentkező)
9. nemzetközi gazdálkodás (5 146 jelentkező)
10. programtervező informatikus (4 918 jelentkező)
11. gépészmérnök (4 907 jelentkező)
12. óvodapedagógus (4 667 jelentkező)
13. gazdaságinformatikus (4 620 jelentkező)
14. gyógypedagógus (4 502 jelentkező)
15. turizmus-vendéglátás (4 287 jelentkező)

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

A nemzetközi gazdálkodás alapképzés célja a világgazdasági folyamatok, trendek és a nemzetközi kereskedelem összefüggéseinek feltárása, a külgazdasági politika eszközrendszerének ismeretében a nemzetközi tranzakciók (áru- és szolgáltatás-ügyletek) kialakításához és végrehajtásához szükséges ismeretek elsajátítása. A képzés tudásanyagának birtokában a hallgatók képessé válnak a globális ellátási láncok és a nemzetgazdaságok külkereskedelmi stratégiájának, export-import struktúrájának elemzésére, tervezésére, valamint a vállalkozások nemzetközi piacra lépését lehetővé tevő kereskedelmi, logisztikai és finanszírozási szerződések létrehozására.

A képzés felkészíti a hallgatókat a nemzetközi üzletfejlesztés, a nemzetközi beszerzés, értékesítés és logisztika területén, hazai és nemzetközi üzleti környezetben végzett munkára.

A képzés során a hallgató megismerkedik a közgazdaságtani, társadalomtudományi, módszertani és üzleti ismeretek alapjaival, pl.: matematika, statisztika, informatika, közgazdaságtan, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, politológia, szociológia, jog.

A képzés fókuszában a nemzetközi gazdálkodási szakmai ismeretek állnak (makrogazdasági területen a nemzetközi kapcsolatok és intézmények, világgazdaság és nemzetközi kereskedelem, EU szervezete és szakpolitikái, magyar külgazdaságpolitika, vállalati szinten pedig külgazdasági pénzügyek, nemzetközi ügyeletek, nemzetközi logisztika, nemzetközi marketing, nemzetközi üzleti kommunikáció).

A leggyakrabban betöltött munkakörök, amelyekben el tudsz helyezkedni nemzetközi gazdálkodás alapszakkal például:

nemzetközi beszerző, értékesítő, projektvezető, telepvezető, költségvetési koordinátor, adótanácsadó. A mesterfokozat elvégzése után stratégiai tervezőként, banki tanácsadóként, innovációs munkatársként vagy export menedzserként is megtalálhatod a neked való munkahelyet.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 534 762.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján. Körükben at átlagos elhelyezkedési idő 1,06 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) nemzetközi gazdálkodás szak Forrás: Origo