30 ezerrel többen tanulhatnak idén állami ösztöndíjjal egyetemen

Idén is rengetegen mennek az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra, ahogyan 2020-ban is sokan tájékozódtak a helyszínen.
Idén is rengetegen mennek az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra, ahogyan 2020-ban is sokan tájékozódtak a helyszínen.
Vágólapra másolva!
Felsőoktatási felvételi és továbbtanulási tájékoztató sorozat indul, amelyben bemutatjuk, mik voltak a korábbi évek legnépszerűbb szakjai. Az egyes egyetemek hány hallgatót vehetnek fel és milyen határidőket kell betartani.
Vágólapra másolva!

2022-benn csak 60 563-an kaphattak állami ösztöndíjat a felsőoktatási tanulmányaikhoz, addig 2024-ben már több mint 90 ezer hallgató pályázhat a támogatásra. Mindezt február 15-ig a felvi.hu oldalán lehet megtenni. De az Origo Tudomány rovata is tájékoztató sorozattal segíti a felvételizőket és érdeklődő szülőket, rokonokat.

A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, hogy melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon szeretnének továbbtanulni.

A decemberben megjelent online felvételi tájékoztató január végéig frissülhet, így a képzési kínálat több szakkal egészülhet ki. A jelentkezéshez és a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe kell feltölteni, a jelentkezési határidőt követően a

hiánypótlásra, a jelentkezési helyek sorrendjének egyszeri módosítására vagy a jelentkezés visszavonására július 10-ig lesz lehetőség.

Minden felvételizőnek rendelkeznie kell ügyfélkapus hozzáféréssel, ugyanis ezen keresztül lehet jelentkezni és hitelesíteni a jelentkezést. Az eljárás során összesen hat szakot lehet megjelölni, ebből hármat ingyenesen. Ugyanazon szak állami és önköltséges formájának megjelölése egy jelentkezésnek számít.

A ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák majd nyilvánosságra.

A feltöltendő dokumentumokról, valamint a határidőkről ide kattintva lehet bővebben tájékozódni.

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Forrás: Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

A felvételi pontokat idén is 500 pontos rendszerben számítják:

  • tanulmányi eredményekért 200 pont,
  • érettségi eredményekért is 200 pont jár,
  • illetve 100 többletpontot lehet még szerezni, ezek az intézményi pontok, melyek egyetemenként eltérőek lehetnek.
  • De a maximálisan elérhető 500 ponton felül még extra 64 pontot is lehet szerezni. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatért annak időtartamától függően 16, 32 vagy 64 pont kapható.