Kikészítheti a szívet az egyik népszerű vitamin

táplálékkiegészítővitamin
Fotó: PhotoAlto via AFP
Vágólapra másolva!
Tényleg károsan befolyásolhatja a szív- és érrendszer egészségét a túl sok B3-vitamin? Egy új kutatás szerint igen, ezért nagyon komolyan oda kell figyelni a szedésére.
Vágólapra másolva!

A B3-vitamin vagy niacin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében; többek között részt vesz a tápanyagok energiává alakításában, a koleszterin és a zsírok szintézisében, a DNS létrehozásában és javításában, valamint antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Emellett több mint 400 enzim működéséhez elengedhetetlen a jelenléte.

A niacin természetes módon jelen van különböző élelmiszerekben, például húsokban, halakban és diófélékben, valamint dúsított gabonafélékben és kenyérfélékben. Bizonyos esetekben, ha nem megfelelő a koleszterinszint, a terápia részeként az orvosok B3 tartalmú készítményeket szoktak javasolni a pácienseknek.

A niacin ajánlott napi bevitele felnőtt férfiak számára 16 milligramm (mg), nem állapotos, felnőtt nők számára pedig napi 14 mg.

vitamin
A B3-vitamin népszerű összetevője a táplálékkiegészítőknek
Fotó: Science Photo Library via AFP

A B3-vitamin szedése – jóból is megárt a sok?

Dr. Stanley Hazen, a Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az Egyesült Államokban négy felnőtt közül egynek általában magasabb a niacinszintje az ajánlottnál.

Az átlagembernek kerülnie kellene a niacintartalmú táplálékkiegészítőket, mivel okunk van feltételezni, hogy a túl sok B3-vitamin szedése potenciálisan a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatához vezethet"

 - mondta Hazen.

Hazen és munkatársai 2331 amerikai és 832 európai felnőttől vettek vérmintát. A kutatócsoport a mintákban metabolitoknak nevezett anyagokat keresett, amelyek az anyagcsere-folyamatok, például az emésztés melléktermékei. A kutatók ezután három éven keresztül nyomon követték a résztvevők körében előforduló kardiológiai eseményeket, például a szívrohamot és az agyvérzést.

Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél a 4PY nevű anyagcseretermék szintje emelkedett volt, átlagosan 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő ilyen esemény, mint azoknál, akiknél normál értékeket mértek. 

Ez a vegyület csakis akkor keletkezik, amikor a szervezet lebontja a felesleges B3-vitamint.

További kísérletek kimutatták, hogy a 4PY rágcsálókban érgyulladást idéz elő.

Hazen szerint a niacin-kiegészítők egyre népszerűbbek, mivel egyes kutatások szerint öregedésgátló hatásuk is van.