Szörnyű katasztrófát okozott egy felrobbant vulkán

Spirit Lake
Rönkszőnyeg a tavon
Vágólapra másolva!
Egy szív alakú tó képéről, amely minden Valentin-napon felbukkan a közösségi médiában könnyen gondolhatjuk, hogy valami fotomanipulációval készült, de a Washington állambeli Spirit Lake szép formája nagyon is valóságos.
Vágólapra másolva!

A tó azonban nem mindig így nézett ki. A teljes szív helyett, amit ma a műholdképeken láthatunk, a tó régebben inkább egy szív felső felére hasonlított, a keleti és a nyugati karok csak szűken kapcsolódtak egymáshoz. 

Spirit Lake
Spirit Lake a St. Helens vulkán kitörése előtt
Fotó: NASA Earth Observatory

Egykor népszerű turistacélpont volt, hemzsegtek a környéken az úszók, hajósok és a horgászok, akik a tavat körülvevő kunyhókban szálltak meg. 

Mindez a tótól délnyugatra fekvő Mount St. Helens 1980. május 18-án bekövetkezett halálos kitörésével megváltozott. A kitörés hatására a tó felszíne közel 60 méterrel emelkedett, és a keletkezett törmelékcsuszamlás következtében a tó vize a közeli szárazföldre áramlott. 

Spirit Lake
A Spirit Lake a vulkánkitörés után
Fotó:  NASA EARTH OBSERVATORY 

A víz azonban fokozatosan visszaáramlott a törmelék tetején, létrehozva a ma ismert szélesebb, sekélyebb és nagyon is szív alakú tavat. A megváltozott külalak mellett a Spirit-tó otthont ad a kitörés által kitépett, lebegő fatörzseknek is, amelyek emlékeztetnek a közel 45 évvel ezelőtt történtekre. 

Már régen elmúltak azok az idők, amikor a tó vize tele volt turistákkal - a területre való bejutás ma korlátozott, a horgászat és az úszás szigorúan tilos, bár van egy kijelölt kilátó, amely akkor van nyitva, amikor a körülmények lehetővé teszik. 

Spirit Lake in the landscape north of Mount St. Helens devastated by the 1980 eruption, Mount St. Helens National Volcanic Monument, Washington State, United States of America (U.S.A.), North America
A Spirit Lake látképe napjainkban
Fotó: robertharding via AFP/Robert Francis

Ehelyett a Spirit Lake-et természetes laboratóriumként tartják fenn a vulkánkitörések utáni tájak helyreállításának tanulmányozására, és a kutatók számára különösen érdekes a háborítatlan rönkszőnyeg. 

Spirit Lake
Rönkszőnyeg a tavon
Fotó:  NASA EARTH OBSERVATORY 

"Több tónak is lenne rönkszőnyege, de gyakran a rönköket a rekreáció és a fakitermelés miatt eltávolítják" - mondta Jim Gawel környezetvédelmi mérnök, aki a tavat tanulmányozza, a NASA Föld-megfigyelő központjának nyilatkozva. "Szívesen megismernénk a világ más olyan tavait is, amelyekben nagyszámú úszó rönk van, hogy összehasonlíthassuk a Spirit Lake-kel."