Tetováltatna? Ezután talán kétszer is meggondolja

Tetoválás
Egy megdöbbentő tanulmány szerint a tetoválófestékek 90 százaléka potenciálisan káros összetevőket tartalmaz
Vágólapra másolva!
Egy megdöbbentő tanulmány szerint a tetoválófestékek 90 százaléka potenciálisan káros összetevőket tartalmaz. A szakemberek szerint a tetoválás mellett döntőknek meg kell fontolniuk a választásukat, vagy legalább ellenőrizni, hogy mi van a használt tintában.
Vágólapra másolva!

A tetoválás árnyoldalait mutatták be

A tetoválás a művészet és a kifejezés egyik formája, amely világszerte testek millióit díszíti. A sötét vonalak mögött azonban egy ugyanilyen sötét titok rejtőzik: a tetoválótinta összetevői.

A Binghamton Egyetem legújabb kutatása megdöbbentő eltéréseket tárt fel a tetoválótinták címkéin feltüntetett és a palackokban található tényleges összetevők között. 

A szakemberek 54 tintát vettek alá kémiai elemzésnek, és ezek közül 45 – azaz megdöbbentő közel 90 százalék – tartalmazott olyan pigmenteket és adalékanyagokat, amelyek nem szerepeltek a hivatalos összetevőlistán.

Tetoválótinta
A tetoválás a művészet és a kifejezés egyik formája: a tetováláshoz használt tinta potenciálisan azonban káros összetevőket tartalmazhat
Fotó: Flickr

A tetoválótinták apró, szilárd pigmentrészecskékből, színezékekből és kötőanyagokból állnak, amelyeket folyadékba, általában vízbe kevernek

 – mutattak rá a kutatók a ZME Science online tudományos portálnak. – A tetováláson látható színeket a részecskékről és a festékanyagokról visszaverődő, illetve azok által elnyelt fény adja; de ezek az összetevők többről szólnak, mint csupán a pigment és a víz.

A New York-i Binghamton Egyetem kutatói a fény tetoválásokra gyakorolt hatását kutatva figyeltek fel a tintákban lévő, fel nem sorolt anyagokra. Ez egy szélesebb körű vizsgálatra ösztönözte őket, amely során összegyűjtötték és elemezték az Egyesült Államok kilenc gyártójának tetoválótintáit. Ezek között voltak nemzetközi és kis, helyi gyártók, és ötvennégy tetoválófesték-terméket érintettek, hat különböző színben.

 

Szövődményeket is okozhat

Az Analytical Chemistry folyóiratban publikált eredményeik riasztóak: a vizsgált tinták 90 százaléka jelentős eltéréseket mutatott a címkékhez képest. 

Ezek közé tartoztak a különböző pigmentek és a fel nem sorolt adalékanyagok (például a szervkárosodás kockázatát jelentő polietilénglikol és az ismert allergén, a propilénglikol), valamint más szennyező anyagok.

A fel nem sorolt, aggasztóbb összetevők közé tartoznak az antibiotikumok és a szoptatott csecsemőkre káros anyagok. A tudósok szerint valószínűleg az allergiás emberek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert a rosszul címkézett tetoválótinta szövődményeket is okozhat. 

Tetoválás
Egy megdöbbentő tanulmány szerint a tetoválófestékek 90 százaléka potenciálisan káros összetevőket tartalmaz
Fotó: Kosamtu//Getty Images

A tetoválásokat ráadásul köztudottan nehéz eltávolítani, és egy fel nem sorolt allergén, például a nikkel, évekig tartó bőrirritációt okozhat. 

Az nem világos, hogyan kerültek ezek az anyagok a tintatermékekbe, de elég valószínűtlen, hogy szándékos hozzáadásról lenne szó

 – mondta John Swierk, a Binghamton Egyetem vegyészprofesszorának adjunktusa. – Lehet, hogy az ellátási láncban rosszul beszerzett összetevők miatt alakult ki a probléma: ahol sok különböző gyártó van a világidpben minden tájáról, mindegyikük hozzájárul a végtermék tartalmához.

Hozzátette: remélik, hogy a gyártók ezt lehetőségként fogják fel arra vonatkozóan, hogy átértékeljék a folyamataikat, és hogy a művészek és az ügyfeleik ezt lehetőségként fogják fel, hogy jobb címkézést és gyártást szorgalmazzanak.

Ez a kutatás éppen időben érkezik: a kozmetikai termékek szabályozásának modernizációjáról szóló törvény (MoCRA) 2022 végén történő elfogadásával az FDA-nak mostantól hatásköre van a tetoválótinták szabályozására. 

Az új tanulmány kétségtelenül segíthet megváltoztatni a szabályozási vitákat és a tetoválótinták biztonságának jövőjét.

Ha valaki mégis a tetoválás mellett dönt, de többet szeretne megtudni arról, hogy mi van a tintákban, Swierk és kollégái létrehoztak egy weboldalt „What's in My Ink?” címmel.