Itt a NASA döbbenetes bejelentése: valami egészen hihetetlent találtak

A Kuiper-öv
Fotó: ESO/M. Kornmesser
Vágólapra másolva!
Óriási mennyiségű port észlelt a NASA New Horizons nevű űrszondája a Naprendszer peremén található Kuiper-övnél. Ez váratlan felfedezés, ugyanis nem számítottak törmelékre ebben a régióban, vagyis az öv messzebbre nyúlhat a Naptól, mint gondolták.
Vágólapra másolva!

A mostani felfedezés a legújabb bizonyíték arra, hogy a külső Naprendszerrel kapcsolatos ismereteink hiányosak, viszont segíthet abban, hogy jobban megértsük bolygórendszerünket és a galaxisban lévő többi bolygót.

„A New Horizons messze a Neptunuszon és a Plútón túl végzi jelenleg az első közvetlen méréseket a bolygóközi porról, így minden megfigyelés új felfedezésekhez vezet. Az elképzelés, hogy egy kiterjedtebb Kuiper-övet észleltünk – olyan objektumok vadonatúj populációját, amelyek egymással ütköznek, és még több port termelnek –, újabb támpontot kínál a legtávolabbi naprendszerbeli régiók rejtélyeinek megoldásához” – mondta Alex Doner fizikus a Coloradói Boulder Egyetem munkatársa.

Naprendszer
A Naprendszer
Fotó: BSIP via AFP

A sötétség birodalma rengeteg rejtélyt tartogat

A Kuiper-öv egyik fő jellegzetessége, hogy nagy sűrűségben vannak itt jelen a jeges, sziklás objektumok. Ez főleg a Naptól való hatalmas távolságra vezethető vissza. Ezenkívül rengeteg törpebolygó is található itt, illetve olyan égitestek, amelyek túl apróak ahhoz, hogy ilyen messzeségből a sötétben megtalálhassuk őket. A rengeteg por azonban arra utal, hogy intenzív folyamatok játszódnak le a Naprendszer e távoli pontján.

A Kuiper-övről már korábban is sejtették, hogy borzasztóan hatalmas. A Neptunusz pályájánál kezdődik, mintegy 30 csillagászati egységre (CSE) a Naptól, de hogy pontosan meddig tart, nem tudni. Mindenesetre a belső fő régióról régebben úgy gondolták, hogy nagyjából 50 CSE-re lehet a vége.

Egy csillagászati egység (CSE) a Nap-Föld távolságnak felel meg, ami nagyjából 149,6 millió kilométer.

A New Horizons váratlan észlelése

A New Horizons űrszondát eredetileg a külső Naprendszer feltérképezése céljából indította útnak a NASA. A Naptól 39 CSE-re található Plútót 2015-ben érte el, és elsőként készített fotót az égitestről. 2019 januárjában elrepült egy különös, Arrokoth nevű objektum mellett, amely átlagosan 44,6 CSE távolságban kering a Nap körül.

A New Horizons megérkezik a Plútóhoz
A New Horizons megérkezik a Plútóhoz
Fotó: Science Photo Library via AFP

Azóta a 45-55 CSE-re lévő New Horizons folyamatosan gyűjtötte az adatokat, és sugározta haza a Földre. 

Meglepetésre műszere sokkal több port észlelt, mint amennyire a tudósok számítottak ebben a távolságban.

Mit jelenthet a felfedezés?

Az elképzeltnél nagyobb porsűrűség két dolgot jelenthet: 

  • vagy extra por keletkezik valahol, 
  • vagy a Nap sugárzása poranyagot tol a Naprendszer külső része felé.

A többletpor legvalószínűbb forrásai az egymással ütköző nagyobb objektumok. 

A gyakori ütközésekből pedig arra lehet következtetni, hogy a nagy méretű, jeges égitestek száma magasabb ebben a térségben, mint amire a kutatók számítottak.

Az újabb távcsöves megfigyelések arra utalnak, hogy a Kuiper-öv belső fő régiója akár 80 csillagászati egységre is terjedhet, vagyis sokkal nagyobb lehet a vártnál. A New Horizons jelen pillanatban több mint 58 CSE-re jár a Naptól. Már a második meghosszabbított küldetésénél tart, a kezdeti várakozásokon túl is működik, és még mindig adatokat küld a Földre. Ha a NASA-nak szerencséje van, az űreszköz akár 120 CSE távolságig is eljuthat, ami már a Naprendszer legkülső tartománya.

A teljes tanulmány a The Astrophysical Journal Letters című szakfolyóiratban olvasható.