Nagyon megugrott a denguelázas megbetegedések száma

A dengue-láz kórokozóját nagyobb részt az egyiptomi csípőszúnyog terjesztei
Fotó: US Department of Agriculture
Vágólapra másolva!
Az év első két hónapjában 1 millió 17 ezer megerősített vagy valószínűsített dengue-fertőzést regisztráltak Brazíliában - közölte a brazil egészségügyi minisztérium csütörtökön. Ez majdnem ötször annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 207 475 eset.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti az akár halállal is járható fertőzést


Az egészségügyi hatóságok 214 ember halálát erősítették meg, további 687 halálesetet még vizsgálnak. Hat államban és a fővárosi kerületben egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

A dengue-vírus szúnyogcsípéssel terjed
Fotó:  Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Librar / Wikimedia Commons

A mostani járvány hátterében az utóbbi hónapok heves esőzései és a magas hőmérséklet áll. Ilyen időjárási viszonyok között ugyanis jól szaporodik a dengue-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog. A dengue-láz tömeges terjedése a kontinens más országait is érintette. A hét elején a perui kormány az ország nagy részére szükségállapotot hirdetett, de a közelmúltban Argentínában is jelentősen megnőtt a megbetegedések száma. 


D-napot hirdettek szombatra 


A betegség terjedésének megfékezése érdekében a brazil egészségügyi minisztérium "D-napot" hirdetett erre a szombatra. Ezen a napon az embereknek országszerte segíteniük kell a szúnyogok elleni küzdelemben azáltal, hogy kiszárítják a szaporodási helyeiket. Emellett februárban egy új, dengue-láz elleni vakcinával oltási kampányt indítottak az országban.

Brazíliában többek között guppikkal védekeznek a szúnyogok túlszaporodása ellen
Fotó: Fábio Rodrigues Pozzebom/AB - Agência Brasil / Wikimedia Commons

A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, izomgörcs és ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek nagyjából egy százaléka vezet halálozáshoz.