Félelmetesen közel ért egy városgyilkos aszteroida a Földhöz

Vágólapra másolva!
Az aszteroida április 15. és április 17. között lesz látható, amihez nem kell más, mint egy csillagászathoz alkalmas távcső.
Vágólapra másolva!

A gigantikus méretű űrszikla potencionális veszély besorolást kapott. Hétfőn, 10:50-kor közelítette meg a legjobban a Földet, amikor a NASA Jet Propulsion Laboratory szerint mintegy 2 millió mérföldes közelségben járt. Ez a Föld és a Hold közötti átlagos távolság több mint nyolcszorosával egyenlő.

A 2013 NK4 névre keresztelt hatalmas aszteroida mintegy 610 méter széles.

A számítások szerint mintegy 37 000 mérföld/óra (59 000 km/h) sebességgel halad. Az aszteroida elég nagy ahhoz, hogy elpusztíthatott volna egy nagyvárost és komoly környezeti hatásokat okozzon, ha a Földbe csapódott volna - írja a Bors.

Az aszteroida nem jelent veszélyt a Földre, közelsége viszont nagy érdeklődést váltott ki a csillagászokból, akik jelenleg rádióteleszkópokkal követik az űrsziklát. 

Remélik, hogy speciális radarképeket, úgynevezett késleltetett Doppler-felvételeket tudnak készíteni, amelyek segítségével több fényt deríthetnek az aszteroida méretére és alakjára.

Az aszteroidát április 17-ig bárki láthatja, akinek van egy megfelelő csillagászati távcsöve. A Földhöz viszonyított tájolása miatt azonban az aszteroida április 16-án és 17-én lesz a legjobban látható - írja a LiveScience.