Hazánkat is kezdi elérni az Afrikából érkező szaharai por

Homovihar a Szaharában. Az Észak-Arikából érkező portömeg már Magyarországot is kezdi elérni ( a kép illusztráció)
Fotó: Pavliha/Getty Images
Vágólapra másolva!
A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szakértők azt javasolják, hogy ne tartózkodjunk sokat a szabadban

 

Tájékoztatásuk szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció. A NNGYK javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek - a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek - csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a  munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. 

Az Észak-Afrikából érkező portömeg műholdas felvételen
Fotó: NASA

A kitettség csökkenthető védőmaszk viselésével - írták. A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőség alakulásában - tudatták.