Förtelmes lény növekedett egy kertben

Fotó: Dan Hoare/ Twitter
Vágólapra másolva!
Angol nyelvterületen az „Ördög ujjainak” is nevezik azt a gombafajt, amely méltó szereplője lenne egy hollywoodi horrorfilmnek.
Vágólapra másolva!

A gombák világa bővelkedik a különböző egzotikusabbnál egzotikusabb formákban. Nagyon jó példa erre a tintahalgomba (Clathrus archeri; angolul "Devil's Fingers", azaz "Ördög ujjai") amely bizarr megjelenésével valósággal sokkolja az embert.

A gomba Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos, manapság viszont már Európában is megtalálható. Magyarországon először a hatvanas években fedezték fel a nyugati országrészben.

Nemcsak külseje miatt különleges: azon kevés gombafaj közé tartozik, melynek spóráit a szél helyett a rovarok terjesztik.

A gusztustalanságra fogékony ízeltlábúakat fertelmes dögszaggal csábítja magához, a rovarok a testükre ragadt nyálkával viszik tovább a spórákat. Bár nem mérgező, elmajszolva olyan mintha rothadó élelmiszert fogyasztanánk. Emellett bűzös leheletünk is lesz tőle, így tanácsos elkerülni.

Angol nyelvterületen az „Ördög ujjainak” is nevezik azt a gombafajt
Fotó: Facebook

A fejlődése sem megszokott

A Clathrus archeri fejlődésének két jól megkülönböztethető szakasza van: az első fázisban a gomba egy 2-3 centiméteres, tojásszerű burokban fejlődik. A második szakaszban a gomba kibújik a burokból; külseje ekkor egy tengeri csillagéra emlékeztet. A gombának 4-6 "karja" van, amelyek egyenként akár 10 centisre is megnőhetnek. Testük karotinokat tartalmaz, emiatt vöröses-narancssárga színűek. 

A Clathrus archeri a rothadó hús szagához hasonló vegyületeket termel. A gomba a legyek vonzására használja a szagot, amelyek segítenek terjeszteni a faj spóráit.

A Clathrus archeri szaprofita életmódot folytat, vagyis általában olyan környezetben található meg, ahol bőségesen van bomló szerves anyag, ebből táplálkozik. Mind az erdőkben, mind a kertekben megtalálható, kedveli a rothadó falevelek közelségét. A nedvesebb helyeket preferálja.