Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Óriási mélytengeri szörny támadt egy tengeralattjáróra

tintahal
Fotó: UWA
Vágólapra másolva!
Hatalmas tintahal támadt egy kutatójármű kamerájára a Csendes-óceán középső részén. Az állat különleges fegyverzettel rendelkezik, amellyel elvakítja áldozatát.
Vágólapra másolva!

A Taningia danae néven ismert tintahalfaj minden olyan képességgel rendelkezik, amely a mélytengerek csúcsragadozójává teszi az állatot. Legimpozánsabb fegyverei a “fényszórói”, amelyekkel közvetlenül a támadás előtt megvakítja áldozatát. Az erős fénytől a zsákmány megijed vagy megdermed, mozdulatlanná válik, és nem képes védekezni a ragadozó ellen – írja a BBC.

A Taningia danae néven ismert tintahalfaj minden olyan képességgel rendelkezik, amely a mélytengerek csúcsragadozójává teszi az állatot
A Taningia danae néven ismert tintahalfaj minden olyan képességgel rendelkezik, amely a mélytengerek csúcsragadozójává teszi az állatot
Fotó: NATIONAL MARITIME HISTORICAL SOCIETY

A mostani felvétel az első, amely megörökíti ennek a tintahalnak a támadását. 

A Taningia danae nagyjából 1 kilométerrel a vízfelszín alatt él. Az óceán e tartományába már nem jutnak le a Nap sugarai, itt az örök sötétség az úr. A tintahal karjainak végét fénytermelő sejtek, ún fotofórák borítják. Ezek a képletek bizonyos vegyületeket oxigénnel reagáltatva fényt állítanak elő. A jelenséget biolumineszcenciának nevezzük. A Taningia danae rendelkezik a legnagyobb fotofórákkal az állatvilágban; nagyjából akkorák mint egy citrom. 

Az óriás tintahalak bolygónk legtitokzatosabb élőlényei; a tudósok általában csak halott példányokkal találkoznak, élőket nagyon nehéz megfigyelni, éppen ezért komoly tudományos értékkel bírnak a mélytengeri ragadozókról készült felvételek.

Jól láthatjuk, ahogy a támadás során a fotofórokat fedő membránok kinyílnak és bezáródnak”

 – mondta Dr. Heather Stewart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) munkatársa. 

A kutató szerint a tintahal eredetileg a drónra erősített csalira akart támadni, de hibázott, és végül a kamerára csapott le. Miután felismerte a tévedést, az állat visszavonulót fújt. Eközben meg lehetett figyelni a tintahal karjainak belső oldalát borító veszélyes kampókat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről