Parkinson-kór: így hat a koffein a betegek agyára

Agy
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány rávilágított arra, hogy miként befolyásolja a koffeinfogyasztás a Parkinson-kór által érintett betegek agyának működését. Az eredményeknek köszönhetően eredményesebbé válhat a Parkinson-kór kezelése.
Vágólapra másolva!

A kávé elengedhetetlen része a reggeleknek. A kávéfogyasztás hatása a tudomány érdeklődésének középpontjában van már hosszú ideje. Most kiderült, hogy valamilyen szinten csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát, de természetesen a helyzet ennél jóval összetettebb.

A Parkinson-kór által érintett agyterület
A Parkinson-kór által érintett agyterület
Fotó: Science Photo Library via AFP

A finnországi Turkui Egyetemi Kórház munkatársai által végzett kutatás arra a kérdésre próbált választ találni, hogy miként hat a kávéfogyasztás a Parksinon-kórral már diagnosztizált és annak tüneteit mutató emberekre.

A Parkinson-kór tünetei a substantia nigra nevű agyi régióban található dopamintermelő sejtek jelentős elvesztésével jelentkeznek. Korábbi tanulmányok szerint a kávéfogyasztás csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, és a koffein dopamin rendszerre gyakorolt hatása eredményes lehet.

"A magas koffeinfogyasztás és a Parkinson-kór kockázatának csökkenése közötti összefüggést epidemiológiai vizsgálatokban már megfigyelték. A mi tanulmányunk azonban az első, amely a koffein betegség progressziójára és a tünetekre gyakorolt hatását vizsgálja a Parkinson-kór dopaminfunkciójával összefüggésben" - mondja Valtteri Kaasinen neurológus, a Turkui Egyetem munkatársa.

Mi a dopamin?

A dopamin a testben termelődő vegyület, mely a szervezet mindkét jelátviteli rendszerében (a hormon- és idegrendszerben) szerepet játszik. Fő szerepe hormonként, hogy gátolja a prolaktin felszabadulást a hipofízis elülső lebenyéből. Az alacsony dopaminszint tünetei közé tartoznak többek között 

  • a fáradtság, 
  • a rossz közérzet,
  •  depresszió. 

A túl magas dopaminszint tünetei 

  • az agresszív viselkedés, 
  • a stressz 
  • és az alvászavar.

Milyen összefüggés van a koffeinfogyasztás és a dopaminszint között?

A kutatók 163 korai stádiumban lévő, 44 előrehaladott Parkinson-kóros beteg állapotát, illetve 40 egészséges személyt vizsgáltak. A résztvevők összesen két vizsgálatban vettek részt, amelyek között összesen hat év telt el.

A vizsgálat eredményei szerint azok, akik jellemzően napi három vagy több csészényi koffeines kávét fogyasztottak, 8,3-15,4 százalékkal alacsonyabb dopamintranszporter-kötődést mutattak, mint azok, akik háromnál kevesebb csészényit ittak. Ez azt jelenti, hogy esetükben kevesebb dopamin termelődött.

Befolyásolja a rendszeres kávéfogyasztás a már diagnosztizált betegek dopaminszintjét?

A kezdeti kockázatcsökkentéssel való kapcsolat ellenére a csoport nem találta jelét a koffein helyreállító funkciójának a folyamatos Parkinson-tünetekkel küzdő emberek agyában. Mi több, a szakértők a Parkinson-kór tüneteinek javulását sem figyelték meg azoknál, akik több kávét ittak.

Bár a koffein bizonyos előnyökkel járhat a Parkinson-kór kockázatának csökkentésében, tanulmányunk azt sugallja, hogy a magas koffeinbevitel nem befolyásolja kedvező irányba a már diagnosztizált betegek dopaminrendszerét"

 - mondja Kaasinen.

A kávé hatása tehát jóval komplexebb, mint gondolnánk, és egyelőre nem csodaszer a Parkinson-kór ellen, de vizsgálata közelebb vihet minket a betegség gyógyításához.

A teljes kutatás az Annals of Neurology című szakfolyóiratban olvasható.

Mi az a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” (paralysis agitans) az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, degeneratív idegrendszeri betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. A betegség során az agy dopamintermelő területe károsodik. Az előrehaladott Parkinson-kór tünetei a nyugalmi remegés, izommerevség és a meglassultság.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!