Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A vadon élő állatok illegális kereskedelme négyezer fajt fenyeget világszerte

A vadon élő állatok illegális kereskedelme négyezer fajt fenyeget világszerte
A vadon élő állatok illegális kereskedelme négyezer fajt fenyeget világszerte
Vágólapra másolva!
A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének világszerte mintegy 4000 növény- és állatfaj esik áldozatul. Ez derül ki a vadon élő állatok és növények elleni bűncselekményekről szóló, legfrissebb World Wildlife Crime Report jelentésből.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb méreteket ölt a vadon élő állatok illegális kereskedelme

A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni küzdelemre irányuló, két évtizedes összehangolt nemzetközi erőfeszítések ellenére továbbra is ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt számos faj fennmaradására az ember által okozott ökológiai pusztulással összefüggésben.

A vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények mérhetetlen károkat okoznak a természetnek, emellett veszélyeztetik a megélhetést, a közegészségügyet, a jó kormányzást és bolygónk azon képességét, hogy felvegye a harcot az éghajlatváltozás ellen

– magyarázta Ghada Waly, az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) ügyvezető igazgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A vadon élő állatok illegális kereskedelme négyezer fajt fenyeget világszerte
A vadon élő állatok illegális kereskedelme négyezer fajt fenyeget világszerte
Fotó: SPmemory/iStock/Getty Images Plus

A szervezet új jelentését (World Wildlife Crime Report) a 2015 és 2021 között, 162 országban és területen történt, vadon élő állatok és növények lefoglalásáról szóló, több mint 140 ezer adat nyilvántartása alapján állították össze.

Bár akad néhány reménykeltő jel, ami arra mutat, hogy néhány ikonikus állat – például az orrszarvúak és az elefántok – illegális kereskedelme csökkent, az „áldozatok” között sok a kevésbé ismert faj.

Közülük mintegy 3250 szerepel a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményben.

 

Nagy a kereslet az egzotikus háziállatok iránt

A regisztrált lefoglalások 16 százalékát a korallok tették ki, őket követik a krokodilok és rokonaik 9 százalékkal. Az elefántok aránya 6 százalék volt, ami a 2005-2014 közötti 16 százalékhoz képest csökkenést jelent.

A vadon élő állatok és növények tényleges kereskedelmének szintje természetesen jóval nagyobb, mint a regisztrált lefoglalások. A korrupció aláássa a szabályozást és a végrehajtást, miközben a technológia felgyorsítja és megnöveli a kereskedők kapacitását, hogy elérjék a globális piacokat

– áll a vadon élő állatok és növények elleni bűncselekményekről szóló, legfrissebb World Wildlife Crime Report jelentésben.

A világjárvány idején az illegális vadállat-kereskedelem nagy része átkerült az internetre, ami a hatóságok számára még nehezebbé tette a nyomon követést.

Indiai elefánt
Indiai elefántok csordája
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Anuwar Hazarika/NurPhoto

A vásárlókat leginkább az egzotikus háziállatok iránti vágy hajtja, akik olyan, ritkább fajokra vágynak, mint a különleges színű pókok, de egyre nagyobb a kereslet a hüllők iránt is. 

A kereskedelembe kerülő fajokat azonban más célokra is felhasználják, például a divatiparban, hagyományos gyógyszerek alapanyagaiként és illegális kábítószerekhez; a pszichedelikus mérgező méreganyagai miatt egyre keresettebb például a mérges varangy.

A jelentés rámutat, hogy a vadon élő állatokkal való kereskedelem járult hozzá a leginkább érintett fajok, például ritka orchideák, kaktuszfélék és hüllők helyi vagy globális kipusztulásához. Ezek a fajok azonban kevés figyelmet kapnak a nyilvánosságtól. Ráadásul az állatok illegális mozgása elősegítheti az új betegségek terjedését, ami pedig növeli a közegészségügyi kockázatokat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről