Valami történik a fehér zsírsejtekkel, ami megdöbbentő

A súlycsökkentő gyógyszerek új mechanizmusa a fehér zsírsejteket kalóriaégető zsírokká alakíthatja át
A súlycsökkentő gyógyszerek új mechanizmusa a fehér zsírsejteket kalóriaégető zsírokká alakíthatja át
Vágólapra másolva!
Egy kulcsfontosságú fehérje felelős azért, hogy a „normális esetben” zsírt raktározó sejtek kalóriaégető sejtekké alakuljanak át. Ez a súlycsökkentő gyógyszerek új mechanizmusa lehet, ami a fehér zsírsejteket kalóriaégető zsírokká alakíthatja át.
Vágólapra másolva!

Főszerepben a kalóriaégető zsírsejtek

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) új tanulmánya ígéretes módszert mutat be arra, hogyan lehet átalakítani a közönséges fehér zsírsejteket kalóriaégető „bézs színű” zsírsejtekké. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a zsír a kalóriák elraktározása helyett kalóriát éget. Bár ezt az átalakulást eddig csak egereken mutatták ki, a Journal of Clinical Investigation tudományos szaklapban bemutatott felfedezés új súlycsökkentő terápiák előtt nyithatja meg az utat. 

A súlycsökkentő gyógyszerek új mechanizmusa a fehér zsírsejteket kalóriaégető zsírokká alakíthatja át
A súlycsökkentő gyógyszerek új mechanizmusa a fehér zsírsejteket kalóriaégető zsírokká alakíthatja át
Fotó: Pixabay

Ahogy arra a tudósok emlékeztettek: az embereknek háromféle zsírsejtjük van: fehér, barna és bézs:

  • a fehérek elsősorban energiatárolásra szolgálnak, kalóriákat halmoznak fel, hogy később felhasználhassák őket: ha túl sok van belőlük, akkor hízunk;
  • a barna zsírsejtek arra specializálódtak, hogy energiát égessenek el hőtermelés céljából, ami segít fenntartani a testhőmérsékletet; ez a funkció különösen fontos az újszülötteknél és a hidegnek való kitettség során;
  • a bézs zsírsejtek hibridek; képesek zsírt tárolni, ha energiafelesleg van, de energiát is égetnek, ha olyan dolgok aktiválják őket, mint a hideg, a stressz és bizonyos kezelések.

A kutatók kimutatták, hogy a fehér zsírsejtekben a KLF-15 nevű specifikus fehérje elnyomása hogyan alakíthatja át azokat bézs zsírsejtekké. Más szóval úgy tűnik, hogy ez az egyetlen fehérje képes lehet megváltoztatni a zsírsejtek szerepét kalóriaraktározásról kalóriaégetésre. 

Sokan úgy gondolták, hogy ez nem kivitelezhető. De nemcsak azt mutattuk meg, hogy ez a megközelítés működik, tehát hogy ezeket a fehér zsírsejteket bézs színűvé tudjuk alakítani, hanem azt is, hogy ennek a léc nem olyan magas, mint azt a tudomány korábban vélte 

– mondta Brian Feldman, a vezető szerző, az UCSF gyermekendokrinológiai professzora a ZME Science online tudományos portálnak.

 

A KLF-15 fehérje szerepe

A KLF-15 hiánya miatt a genetikailag módosított egereknél a fehér zsírsejtek bézs színűvé váltak. A kutatók ezeket az eredményeket emberi zsírsejtek tenyésztésével is megerősítették, amelyből kiderült, hogy a KLF-15 szabályozza az energiaegyensúly fenntartásában kulcsfontosságú Adrb1 receptor mennyiségét.

Az Adrb3 néven ismert kapcsolódó receptort stimuláló korábbi kísérletek során súlycsökkenést mutattak ki az egerekben. 

Az erre a receptorra ható gyógyszerekkel végzett humán kísérletek azonban kudarcba fulladtak, mivel nem sikerült megismételni a súlycsökkentő hatást. 

Az új tanulmány szerint az Adrb1-receptor célzott kezelése azonban még hatékonyabbnak bizonyulhat. A szakemberek szerint ez a megközelítés jelentős előnyökkel járhat a jelenlegi injektálható súlycsökkentő gyógyszerekhez, például az Ozempichez képest, mivel elkerülhetőek az olyan mellékhatások, mint a hányinger, ráadásul hosszabb ideig tartó hatást biztosíthat.

fogyás,súly, testsúly, étkezés, mozgás, életmód, illusztráció
Close up of woman measuring waist near vegetables and fruits on table. Young lady loses weight. Healthy eating.
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2023 AlpakaVideo/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2023 AlpakaVideo/Shutterstock.  No use without permission.

Az új kutatás ígéretes lépést jelenthet az új súlycsökkentő gyógyszerek kifejlesztése felé. 

A hagyományos módszerek, beleértve az étvágycsökkentést és a vércukorszint-szabályozást célzó módszereket, gyakran járnak ugyanis nemkívánatos mellékhatásokkal. A meglévő fehér zsír bézs színű zsírokká történő átalakítására összpontosítva ez az új megközelítés közvetlenül a zsírlerakódásokat célozza meg, a mi potenciálisan hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldást kínál. 

A tanulmány következményei ráadásul komoly következménnyel járnak, tekintve az elhízás arányának globális növekedését. A legfrissebb adatok szerint az felnőttek közel 40 százaléka elhízott, további 30 százaléka pedig túlsúlyos.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!