Rejtélyes új világjárvány pusztíthat a Földön

koronavírus vírus járvány epidemic virus diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozó
Vágólapra másolva!
Hússzor halálosabb lehet a Covidnál, és ha nem fejlesztenek ellene védőoltást, térdre kényszerítheti az egész emberiséget; az ún. X-betegség szerencsére egyelőre csak elméletben létezik, a világ vezetői, és a WHO azonban már jó előre készülnek egy lehetséges új világjárvány megjelenésére.
Vágólapra másolva!

Idén ismét összegyűltek a világ vezetői a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérésére egy elég ijesztő forgatókönyvről tárgyaltak: mi történne, ha egy, a Covidnál is veszélyesebb kórokozó szabadulna az emberiségre, és képesek lennénk-e védekezni ellene?

Mi valójában az X-betegség?

A WHO tagszervezetei 2015-ben megállapították, hogy a világ nincs felkészülve egy nagyobb méretű járvány kitörésére. Emiatt kidolgoztak egy cselekvési tervet, amelynek keretében számba vették az aggodalomra okot adó kórokozókat.

Egy 2018-as ülést követően létrehoztak egy üres rubrikát is, csupán annyit írtak mellé: „X-betegség".

Utóbbi kategória létrehozásának célja az volt, hogy döntéshozók és a hatóságok ne korlátozhassák cselekvési terveiket csupán az ismert betegségekre, és rugalmasak legyenek bármilyen egészségügyi vészhelyzet esetén.

Védőöltözetet viselő egészségügyi dolgozó (illusztráció) Forrás: AFP/Jure Makovec

Azt hitte mindenki, hogy a világ felkészült, aztán jött a Covid...

Két évvel az X-betegség kitalálása után megjelent az új típusú koronavírus, és szó szerint letarolta a bolygót, összesen 7 millió halottat hagyva maga után. Mai napig folyik a vita arról, hogy ez mennyire tekinthető elfogadható eredménynek, és elég gyors volt-e a világ a vírus megfékezésében és a vakcina kidolgozásában. Mindenesetre a kiemeltebb kórokozók listáját még a COVID-19 világjárvány idején ismét áttekintették:

2022-ben több száz tudós gyűlt össze, és 25 olyan mikrobacsaládot azonosítottak, amelyek tagjai alkalmasak lehetnek egy jövőbeli járvány elindítására.

Mit tehetünk egy ismeretlen kórokozó ellen?

A probléma miatt a WHO egy konzultációsorozat keretében, számos ország képviselőjét bevonva áttekintette azokat a felfedezéssel, monitorozással, kutatással és társadalmi-politikai hatásokkal kapcsolatos kihívásokat, amelyekkel akkor szembesülnénk, ha egy ismeretlen kórokozó pandémiát robbantana ki.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz bejelentette, hogy a világszervezet már meghozta az első jelentősebb lépéseket: többek között létrehozott egy világjárványalapot, és egy dél-afrikai technológia-transzfer központot, hogy felszámolják a vakcinaelosztással kapcsolatos egyenlőtlenségeket.

mondta Gebrejeszusz.

Az egyik leghatékonyabb fegyver, ha saját viselkedésünket felülvizsgáljuk. A COVID-19 világjárvány megmutatta, hogy az összeesküvés-elméletek és a hamis információk terjedése akadályozta leginkább a védekezést, amivel szemben új nyilvános kommunikációs stratégia kidolgozásával lehetne küzdeni. Emellett erősíteni kell a gazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert, kiemeltebben kell kezelni a karanténnal járó mentális kihívásokat, és rugalmasabb megoldásokat kell találni az oktatásban.