Kiberbiztonsági mesterdiplomát ezen az egyetemen lehet szerezni

kiberbiztonság
Izrael legnagyobb betegállátó intézménye évente 1,8 millió beteglátogatást kezel, az 1500 ágyra pedig egymillió lakos jut a metropoliszból és a környező agglomerációból. A hatékony ellátás itt is csak a digitalizáció segítségével érhető el.
Vágólapra másolva!
A Széchenyi István Egyetem hiánypótló képzést, „modern technológiák és kiberbiztonság joga" mesterszakot indít magyar és angol nyelven szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. Akik elvégzik, olyan informatikai, mérnöki és jogi tudást sajátítanak el, amellyel korunk egyik nagy kihívására válaszolni tudó szakemberekké válnak. A kiberbiztonság a vállalatok és az állami szervezetek számára is kiemelt jelentőségű, ezért a mesterdiplomát megszerző hallgatók keresettek lesznek a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon.
Vágólapra másolva!

A Széchenyi István Egyetem új mesterképzésén résztvevők okleveles modern technológiai és kiberbiztonsági jogi szervező végzettséget szereznek.

A képzés létjogosultságának érzékeltetésére talán egy adat is elegendő: az FBI 2022-es jelentése szerint az észlelt és bejelentett kibertámadások okozta gazdasági károk dollármilliárdos nagyságrendűek, és évről évre folyamatos, duplázódó mértékű emelkedést mutatnak. E folyamatokat napjaink geopolitikai válságai tovább fokozzák.

Hogyan ne kerüljünk a hálózat csapdájába? – ebben segíthetnek a Széchenyi István Egyetem új mesterképzését elvégző szakemberek dr. Kelemen Roland, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa és prof. dr. Smuk Péter, a kar dékánja szerint. Forrás: Adorján András

– fogalmazott prof. dr. Smuk Péter, az egyetem jogi karának dékánja.

Elhelyezkedés

A szak elvégzése után a hallgatóknak lehetőségük lesz elhelyezkedni mind az állami szférában, mind pedig a vállalati környezetben, hiszen a kiberbiztonsággal és a modern technikával kapcsolatos jogi és informatikai kompetenciáik mindkét területen releváns tudásanyagot jelentenek.

Egyedülállónak és hiánypótlónak nevezte az új képzést annak ötletgazdája, dr. Kelemen Roland adjunktus is.

Hogyan ne kerüljünk a hálózat csapdájába? – ebben segíthetnek a Széchenyi István Egyetem új mesterképzését elvégző szakemberek. Forrás: https://infolab.nemzetilabor.hu/hu/kutatasi-temakorok/kiberbiztonsag

– érzékeltette az új mesterképzési szak hasznosságát. Példaként említette az Európai Unió új hálózatbiztonsági irányelvét (NIS2), amely 2024 tavaszán lép hatályba, és Magyarországon mintegy 2600 vállalkozást érint közvetlenül.

A képzésről

A képzésen a hallgató a 21. század munkaerőpiaci kihívásainak megfelelően multidiszciplináris tudást sajátít el, a képességei három fő pilléren nyugodnak: számottevő informatikai, mérnöki kompetencia mellett, a képzés során a kiberbiztonság és a modern technológiai eszközök területére vonatkozóan átfogó és releváns jogi tudásra tesz szert.

Dr. Kelemen Roland kiemelte:

a képzés egyaránt hasznos az informatikai vagy műszaki végzettségű, de jogi ismeretekkel még nem rendelkező, illetve a jogtudományi területen diplomát szerző, de az IT-területen kevésbé jártas szakemberek számára, akik a gyakorlatban jól használható és a munkaerőpiacon egyre keresettebb, speciális tudás birtokába kerülnek.

A képzés során több olyan témát is érintenek – például a digitális gyermekvédelmet, – amely a tervek szerint később önálló rövidképzésként is választható, elvégzése esetén mikrotanúsítvány szerezhető.

– emelte ki prof. dr. Smuk Péter.

A magyar nyelvű képzésről és a jelentkezésről bővebb információ itt található, és hamarosan az angol nyelvű tájékoztató is elérhető az admissions.sze.hu weboldalon.