Borzalmas hatással van az agyra több étel, súlyos betegséget okozhat

gyorsétel gyorsétterem pizza hamburger sültkurumpli egészségtelen életmód
Vágólapra másolva!
A túl sok húst és feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrend előbb-utóbb Alzheimer-kórhoz vezet – írja egy most megjelent tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Bond Egyetem kutatói 438 ember étkezési szokásait mérték fel, ekkor figyeltek fel az említett étrend és az Alzheimer-kór közötti erős összefüggésre. A kohorszvizsgálat 108 résztvevőjénél alakult ki Alzheimer, a többieknél nem jelent meg a betegség.

A kutatók két egészségügyi adatbázis adatai alapján végeztek statisztikai elemzéseket így jutottak a fenti következtetésre. Alapvetően a résztvevők étkezési szokásait követték nyomon, hogy megállapítsák, van-e kapcsolat az étrend és az Alzheimer-kór későbbi kialakulása között.

A túl sok pizza és hamburger az agy pusztulásához vezet Forrás: Shutterstock

A túlzásba vitt húsevés sötét oldala – az étrend, ami Alzheimerhez vezet

Összességében az Alzheimer-kórral küzdő betegek hajlamosak voltak feldolgozott élelmiszerekben és húsfélékben gazdag étrendet követni.

Az általuk rendszeresen fogyasztott élelmiszerek között jelen volt a marhahús, a húspástétom, a kolbász, a sonka, a hamburger és a pizza. Emellett a betegséggel érintettek kevesebb gyümölcsöt ettek, és kevesebb bort is fogyasztottak, mint az egészségesek.

Utóbbi egy érdekes megfigyelés, amit érdemes lenne tovább vizsgálni, vélik a szakemberek.

Egyelőre nem ismert, hogy a húsban, feldolgozott élelmiszerekben gazdagabb étrend miért okoz Alzheimert. Lehet, hogy a zsírosabb, feldolgozott élelmiszerek növelik a gyulladást és az oxidációs folyamatokat a szervezetben, ami az agy leépüléséhez, működésének romlásához vezet. Az sem kizárt, hogy egy eddig ismeretlen mechanizmus áll az Alzheimer-mögött, amit a vizsgálatban szereplő étrend katalizál.

Az utóbbi években a kutatók intenzíven foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a beleinkben élő baktériumok közössége (a bélbiom) miként befolyásolja az Alzheimerre való hajlamot.