Kinyílt a Vénuszra tartó napvitorlás fóliája - kép

Vágólapra másolva!
Kinyitotta vitorláit, és már le is fotózták a ház méretű fémfóliáját az első japán napvitorlásnak. Az Ikaros megindult a Vénusz felé, amit körülbelül három év alatt fog elérni, kizárólag a Nap sugárzását felhasználva.
Vágólapra másolva!

Május 20-án a japán Akatsuki (avagy Venus Climate Orbiter) űrszondával együtt startolt az Ikaros nevű napvitorlás. Az Ikaros a Nap sugárzásának fénynyomását kihasználva mozog, valamint változtatja sebességét és irányát. A tervek alapján 2013-ra érkezik a Vénuszhoz, és ez lenne az első űreszköz, amely ilyen speciális módszerrel jutna el egy másik bolygóhoz.

A 315 kilogrammos Ikaros neve nemcsak a görög mitológiai szereplőre utal, hanem a "Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation Of the Sun" kifejezésből képzett mozaikszó. Ez bolygóközi vitorlást jelent, amit a Nap sugárzása gyorsít fel. A berendezés a Földtől távolodva június elején percenként 20 fordulatra pörgött fel, és az ekkor fellépő centrifugális erőtől nyíltak ki a vitorlái.

A négyzet alakú, 20 méter átmérőjű vitorla 0,0075 milliméter vékony, és napelemek is találhatók raja. Az alábbi fényképeket a napvitorlást szállító műszaki egységen található apró, mindössze 6x6 centiméteres kamera készítette a leválást követően.

Forrás: JAXA

A napvitorlás leválásának pillanata a szállító egységről (JAXA)

Forrás: JAXA

Négy, a vékony fémfóliát tartó vezeték, amely a vitorlát a szonda fő testéhez kapcsolja (JAXA)

Forrás: JAXA

A kinyílt napvitorlás (JAXA)

A küldetés fő célja a meghajtási módszer tesztelése. A további japán tervek között szerepel 2010 második felében egy nagyobb napvitorlás indítása, illetve a napelem által termelt energiának ionhajtóművel történő hasznosítása.

Animáció a napvitorla kinyitásáról (JAXA)