Sms-ben figyelmeztetnek a cunamira

Vágólapra másolva!
Egy legalább negyven jelzőtoronyból álló cunamifigyelő rendszert állít fel a thaiföldi kormány az ország déli részén. A jelzőrendszer közvetlen kapcsolatban lesz a bangkoki Nemzeti Katasztrófa-előrejelző Központtal, a rádió- és tévéállomásokkal, illetve a mobilszolgáltatókkal is.
Vágólapra másolva!

Az első három cunamifigyelő tornyot a jövő hónapban állítják üzembe a tavaly decemberi szökőár által érintett Phuket egyik népszerű partszakaszánál, Patongon. A tornyok mindegyike 15 méter magas lesz, és közvetlenül a tengerparton állítják majd fel őket.

A tornyokat többnyelvű hangosbeszélővel látják el, amelynek a segítségével a figyelmeztetés több mint egy kilométerre is elhallatszik. A part menti tornyokat a tengerben elhelyezett bójarendszer egészíti ki. A cunamifigyelő rendszert részenként építik ki, a teljes hálózat egy év múlva készül el.

A riasztórendszert összekapcsolják az országos televízió- és rádióállomásokkal, sőt a legtöbb mobilszolgáltatóval, így a turisták akár sms-ben is értesítést kaphatnak a közelgő szökőárról.