Hétvége az EU fővárosában

Vágólapra másolva!
Bár az európai városlátogató hétvégék tavasszal és ősszel a legnépszerűbbek, a mostani hideg, esős időjárás láttán jó megoldás lehet, ha balatoni fázós-didergős hetünket felcseréljük egy kellemes hétvégére valamelyik európai nagyvárosban. Választhatjuk például Belgiumot és Brüsszelt, amelyről sokaknak egy rideg hivatalnokváros jut eszébe, de szerencsénkre a belga főváros rácáfolt erre a tévhitre. Belgiumi sorozatunkban elsőként az EU fővárosából adunk ízelítőt.
Vágólapra másolva!

Engedve a fapadosárak csábításának célszerűnek tűnt egy ismert diszkont légitársaság járatára jegyet foglalni, még akkor is, ha tudtuk: a célállomás nem Brüsszel lesz, hanem a tőle 60 kilométerre lévő Charleroi. Ezen persze nincs csodálkozni való, hiszen a fapados jegyek olcsósága többe közt abból is adódik, hogy ezek a légitársaságok a kisebb, olcsóbb repülőtereket használják, közel a nagyvárosokhoz.

A repülő ugyan a késő esti órákban érkezik, de aggodalomra azért nincs ok, a belgák ugyanis meg tudták szervezni, hogy az utolsó járat utasait is megvárja az a buszjárat, amellyel 10 euró ellenében bebuszozhatunk Brüsszel központjába. A buszok mellett természetesen taxi is áll az utasok rendelkezésére, jóval magasabb összegért.

Belgiumban többek közt az a jó, hogy kicsi. A fővárosból az ország gyakorlatilag bármely pontja két órán belül elérhető autóval, akár vonattal, így egy négynapos hosszú hétvégébe akár együtt is belefér egy kis sörözéssel egybekötött kirándulás a Meuse völgyében, az Ardennekben, vagy egy hangulatos séta egy tengerparti üdülővárosban. Mi is hasonlóan tettünk.

Az érkezés után vendéglátóink jóvoltából elfogyasztott sajt, pasta, sör és csokoládé tömegeknek köszönhetően Brüsszel felfedezését késő délelőtt kezdtük meg, de a város méretéből adódóan így is elegendő idő jutott a barangolásra. A városközpont akár busszal, akár a mindig pontosan érkező helyi érdekű vasúttal könnyen megközelíthető. Mi egészen pontosan 7 perces menetidő után értük el a belváros szélén lévő EU Parlament épületegyüttesét, ahonnan már gyalogosan folytattuk utunkat.