Utazás 2005: idén is az Adria volt a sláger

Vágólapra másolva!
Az idei év sem hozott túlságosan nagy változást utazás szokásainkban, 2005-ben is elsősorban a népszerű Földközi-tengeri üdülőhelyeket látogattuk. Közülük is torony magasan vezet Horvátország, de a görög szigeteket is sok honfitársunk választotta nyaralása helyszínéül. Egyre népszerűbbek ugyanakkor az egzotikus országok is.
Vágólapra másolva!

A korábbiakhoz hasonló az idei évben is a legtöbb magyar, egyénileg utazó turista Horvátországot és Olaszországot vette célba, ahová becslések szerint a külföldre utazó magyar állampolgárok 39, illetve 18 százaléka indult nyaralni. A legfelkapottabb célpont Horvátországban az Isztriai félsziget és a Kvarner-öböl szigetei, illetve a dalmát szigetek voltak, míg Olaszországban továbbra is az adriai nyaralóhelyeket keresik fel legnagyobb számban honfitársaink - derült ki körkérdésünkből.

A repülős nyári utazások közül némileg meglepő módon egyre nagyobb divatba jön Bulgária, ahol az elmúlt években hatalmas turisztikai fejlesztések valósultak meg, sorra építik és korszerűsítik a 3-4 csillagos szállodákat, hogy azok minél több vendég fogadására legyenek alkalmasak. Bulgáriába a nyári időszakban rendszeres charterjárat közlekedett, amelyet rendre megtöltöttek az utasok. Az ország népszerűségét jól mutatja, hogy már Németországból is heti több alkalommal indítanak chartergépeket a megnövekedett igények kielégítésére.

Bulgária egyébként nem csak nyáron és nem csak a repülős utak kapcsán népszerű. Sok magyar kerekedik fel autóval is annak ellenére, hogy a távolsághoz mérten hosszú menetidővel kell számolnunk (határátlépések, útviszonyok) és a téli sportok szerelmesei is újra felfedezik az országot, ahol akár 3 ezer méter magasban is síelhetünk a Rodope hegység lejtőin.

A nyári repülős utak közül idén is a görögországi szigetek vitték el a pálmát. Mindenek előtt Krétára utaztak legszívesebben a magyarok, de változatlan népszerűségnek örvend Korfu és Rhodosz, valamint egyre több turista utazik a kevésbé ismert Zakynthosra is. Szintén sokan nyaraltak a spanyol tengerpart felkapott üdülőhelyein, ezek közül is a legnépszerűbb célpontok között voltak a Kanári-szigetek és a kevésbé festői Costa del Sol.

A nyári szezon után, ősz vége felé kezdett fellendülni a melegebb éghajlatú egzotikus országokba irányuló forgalom. A közelebbi nyaralóhelyek közül említésre méltó a minden évben töretlenül népszerű Egyiptom, ahol a téli hónapokban is kellemes, napos időjárás várja a pihenésre és aktív sportolásra (pl. búvárkodásra) vágyó vendégeket, vagy a már említett Kanári-szigetek.

A távolabbi országok közül fokozatosan nő a népszerűsége a különböző trópusi szigeteknek. Az ismert és eddig kifejezetten luxusnak számító Maldív-szigetekre, vagy Mauritiusra ma már akár charterjáratokkal is el lehet jutni és a szállásárak sem feltétlenül félelmetesek. A tavalyi pusztító szökőár ellenére továbbra is a legnagyobb számban Thaiföld vonzza a magyarokat, ahol a jól ismert üdülőszigetek (Phulet és Samui) mellett eddig ismeretlen helyekre, például Koh Changra is egyre több utazási iroda kínál utakat, de sokan választják a régió egyik legismertebb üdülőhelyét, Bali szigetét is.

Az afrikai kontinens is fokozatosan bekerül a felkapott téli nyaralóhelyek közé: Kenya és Zanzibár már kifejezetten ismert a magyar utazók körében, nem is beszélve ugye Tunéziáról, amely még ilyenkor is enyhe idővel várja a vendégeket. Az idei évtől pedig rendszeres charterjárat indul Brazíliába is. Az amerikai kontinensen továbbra is kedvelt úticélnak számít a Karib térség, Kuba és Mexikó.

A nyaralóprogramok mellett egyre nagyobb az igény a tartalmasabb, kulturális vagy kaland-programok iránt, így sok iroda kifejezetten ilyen utazások szervezésére szakosodott. Sok magyar utazik Indiába, a távol-keletre Vietnám, vagy Kambodzsa látnivalóinak felfedezésére, de az utóbbi évek slágerei a dél-amerikai országok, Peru, Venezuela, Argentína és természetesen Brazília. Népszerűek az európai városlátogató kirándulások is. Ezek főként a nagy fővárosokba, Londonba, Párizsba és Rómába indulnak, de Amszterdamot és a skandináv városokat is megtaláljuk a klínálatban.

Bár a téli síszezon szinte csak most kezdődik, az utazási irodák elmondása alapján idén is több tízezer magyar kel útra valamelyik szomszédos ország egy-egy síterepére. Nagy meglepetések ezen a területen sincsenek: továbbra is Ausztria a legkedveltebb célpont, de olcsósága miatt sokan keresik fel az utóbbi időben sokat fejlődött Szlovákiát, vagy a kevésbé olcsó, de annál szebb szlovéniai síterepeket.