Vágólapra másolva!
A Wilma hurrikán három hónapja csapott le Cancunra, de a mexikói üdülőparadicsom máris bizakodva tekint a 2006-os esztendőre, s azokba a szállodákba, amelyeket nem rongált meg súlyosan a hurrikán, máris újra visszatértek a turisták.
Vágólapra másolva!

A jövő pedig rózsásnak ígérkezik, már csak azért is, mert nagy értékű beruházások zajlanak a Yucatán-fésziget karib-tengeri partvidékén, ahol a katasztrófa után újabb fellendülés várható. A tenger, a lagúnák és a mangrove erdők között húzódó, 23 kilométeres cancúni lapályon modern szállodasor épül.

Fantasztikus, hogy milyen gyorsan életre kelt itt minden, Cancun négy hónapon belül teljesen megújul - mondta Peter Leder, Svédország tiszteletbeli konzulja, aki húsz éve érkezett az első szállodaigazgatókkal együtt Cancúnba. Az egész tengerpart mágnesként vonzza a turistákat, annak ellenére, hogy továbbra is fennáll a hurrikánveszély. A mexikói idegenforgalmi hatóságok a jelenlegi 52 ezerről százezerre szándékoznak növelni a térségben a vendégágyak számát.

Két és fél hónappal ezelőtt még egészen más volt a hangulat. Kerek hatvan órán át tombolt a "Wilma" hurrikán Cancun fölött, óránként mintegy 200 kilométeres sebességgel és az egész tengerparti infrastruktúrát elpusztította. A szállodák súlyosan megrongálódtak, úgy hogy a legtöbbet az alapoktól kellett újjáépíteni. A hotelek közül néhány eredetileg azt tevezte, hogy az idei szezonban nem, majd csak 2007-ben nyitja meg újra kapuit, de a várható bevételkiesés miatt a többség úgy döntött, szerencsét próbál.

A több mint 600 ezer lakosú város megszenvedte a hurrikán okozta pusztítást. Számos része víz alatt állt, a vihar elvonulása után. A nagy bevásárlóközpontok bádogtetejét elfújta a viharos szél, üvegfalaik betörtek, és megszűnt a város kapcsolata a külvilággal.

A víz azonban lefolyt, a ledöntött pálmafákat felállították, növények ezreit importálták más trópusi országokból és ültették el a strandon, ahol most a sétányokat szegélyezik és az újra ébredő szállodák bejáratát ékesítik.

Az iparosok nyakig vannak munkával. Az egész országból oda sereglett 3800 szakember egyebek mellett a kidöntött villany- és telefonpóznák tízezreit pótolja. Az áramellátást már októberben helyreállították, és rövidesen újra lendületet vesz az idegenforgalom is, amely az ország egyik legfontosabb devizaforrása.