Az ismeretlen Szelidi-tó

Vágólapra másolva!
Ha szabadságunk idejére belföldi üdülést tervezünk, érdemes jól körülnézni a kínálatban, mert a jól ismert és ilyenkor nyáron meglehetősen zsúfolt üdülőhelyek mellett a kevésbé felkapott helyek hasonlóan színvonalas szolgáltatásokkal várják a vendégeket. Ráadásul ezeken a helyeken még spórolhatunk is. Sorozatunk első részeként a Szelidi tavat mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Főként a nagycsaládosoknak okoz gondot ilyenkor nyáron, hogy hová utazzanak a gyerekekkel. Egy 4-5 fős család egyhetes nyaralása már komoly anyagi megterhelést jelent még belföldi üdülés esetén is, így nem árt, ha utazás előtt időben keresünk megfelelő helyet.

Komoly összegeket takaríthatunk meg, ha olyan helyet választunk ki a nyaraláshoz, amely nem esik a nagy turistaközpontok (Balaton, Tisza-tó, velencei-tó) egyikébe. Ezeken a kevésbé ismert településeken ma már rendelkezésre állnak a kényelmes és komfortos nyaraláshoz szükséges feltételek, magasabb kategóriájú szállodák, kempingek, éttermek és programlehetőségek.

Fontos tudni, hogy a szálláshelyek többségében, illetve az egyéb szolgáltatások (vonat-, vagy buszjegy, strandbelépőjegy) igénybevételekor jelentős kedvezményeket vehetünk igénybe a gyermekek után, a nagycsaládosoknak pedig további kedvezmények járnak. Például három gyerek fölött a MÁV járatain 90 százalékos kedvezménnyel utazhatunk, így sok esetben megéri vállalni a kényelmetlenséget és otthon hagyni az autót.

A panziókban és szállodákban váltózó a kedvezmények mértéke, de 6-8 éves korig általában 50 százalékkal olcsóbban juthatunk a szálláshoz. Néhány helyen 16 éves korig szól a kedvezmény. Hasonló kedvezmények járnak a múzeumokban, állatkertekben, vagy a strandbelépők megváltásakor. Ezekről indulás előtt tájékozódjunk!

A kedvezmények mellett az ismeretlenebb nyaralóhelyeken az árszínvonal is sok helyütt alacsonyabba a felkapott üdülőhelyek árainál, akár a szállásokat, akár az étkezést nézzük. Ilyen üdülőhely például a Kalocsa közelében található Szelidi-tó is. A legenda szerint a Duna egykori holtágából kialakuló tó onnan kapta a nevét, hogy amikor egy csatában a magyarok a törököket a Szelidi-tó vizébe szorították, azok fuldokolni kezdtek. Ekkor kiabálták azt a magyarok, hogy : Szelídülnek már!

A tavat már a török hódoltság idején is ismerték gyógyító hatásairól, ugyanis a szájhagyomány szerint igen megkedvelték, és óriási dézsákban hordták a vizet a közeli településekre, főleg Kalocsára. A tó vize jódban gazdag, s ugyan már némileg vesztett koncentrációjából, a modern orvostudomány az idegrendszeri betegségek, pajzsmirigyzavarok és reumatikus bántalmak enyhítését tulajdonítja neki. A Szelidi-tó mintegy öt kilométer hosszú és átlagban 130 méter széles, mélysége átlagosan 2,5 méter, de néhol az 5-6 méteres mélységet is eléri.

A tó Dunához közeli végében koncentrálódik a turistaforgalom, itt épültek a kisebb-nagyobb nyaralók, panziók, vendégházak, de a kempingezést kedvelők is megtalálják a számukra megfelelő sátorverő helyet. A tó keleti felének nagy része 1976 óta természetvédelmi terület, ahol ritka növény és állatfajok élnek.

A Szelidi-tó és környéke az aktív pihenést kedvelők számára is kínál kikapcsolódási lehetőséget, melyek közül első helyen természetesen a horgászat áll. A tó rendkívül gazdag halakban és szakavatott horgászok úgy tartják, hogy a Szelidi-tó az igazi nagyhalak birodalma. A környéken vadásztúrákat is szerveznek, de a tájvédelmi körzetben kellemes biciklitúrát is tehetnek a lelkes kerekezők. A tóhoz legkönnyebben az 51-es útról juthatunk el, Dunapatajnál kell balra fordulni és mintegy 3 kilométer múlva érkezünk a tóhoz.