Eddig 52 magyar turistabusz kapott IRU-minősítést

Vágólapra másolva!
Eddig 52 magyar turistaautóbusz kapott a Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület (IRU) által 18 európai országban egységes elvek alapján kidolgozott minősítést - mondta Lepp László, az MKFE Személyszállítási Tanács Nemzeti Bizottságának elnöke. Hozzátette: a turista célra használható buszokat jelenleg egytől négy csillagig osztályozhatják. A minősítés egy évig érvényes, ami után meghosszabbítható.
Vágólapra másolva!

Az elnök a minősítés előnyei közül kiemelte, hogy ezáltal az utazást szervezők garantált minőségű járműveket bérelhetnek, az utasok megbízhatóan tájékoztathatók az autóbuszok által nyújtott komfortról. Másrészt ezáltal áttekinthetővé és értékarányossá tehető a személyszállítási piac, amely erősíti a tisztességes piaci magatartást.

Az 52 eddig minősített magyar autóbusz közül 3 egycsillagos, 8 kettő, 37 három, míg 4 autóbusz négycsillagos.

A magyar cégek közül 19 minősített autóbusszal rendelkezik a Volánbusz Zrt., 15-tel az Áipli Busz Kft., 9-cel a Kunság Volán Zrt., 5-tel a Tisza Volán Zrt., 3-mal a Kreber Kft., míg 1 minősített autóbusszal bír Éberhardt György vállalkozó.

Lepp László közölte: céljuk a turista autóbuszok minősítésének kötelezővé tétele, az ötcsillagos kategória bevezetése, és az ehhez szükséges feltételek kidolgozása.

Emellett szeretnék az internet segítségével a rendszert elterjeszteni, minél kevesebb adminisztráció mellett. Az elnök kiemelte, hogy a minősítés a nem MKFE tagok részére is 25 ezer forint.

Emlékeztetett arra, hogy az MKFE 2006. április elején írt alá egyezményt a minősítés használatáról a Magyar Turizmus Zrt.-vel és a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségével.