Ismeretlenek zöld festékkel leöntötték a Koppenhága jelképének számító Kis sellő szobrot - jelentette be csütörtökön a dán rendőrség.

A vandál tett nyomán egy napra tetőtől talpig elzöldült Edvard Eriksen kecses szobra, amelyet egy Andersen-mese ihletett. A rendőrség szerint a festékes támadók valamikor szerdán kora reggel öntötték le a szobrot, amely már több mint 92 éve a turisták kedvelt látványossága a koppenhágai öbölben.

A merényletet a nemzetközi nőnapra időzítették a tettesek, a sziklára, amelyen a kis sellő ül, dánul rá is írták a dátumot. A koppenhágai rendőrség szóvivője azonban sietett leszögezni: nem hiszi, hogy nők követték volna el a festékes támadást.

A Kis sellő, amely 1,25 méter magas és 175 kiló, csütörtökre visszanyerte eredeti színét - szakemberek gyorsan letisztították. A szobor ellen a hatvanas években számos támadást intéztek, kétszer le is fejezték, egyszer pedig az egyik karját amputálták ismeretlenek.

Egyébként alkotója saját táncosnő feleségéről mintázta a bájos hableányt, amely 1913 augusztusa óta őrzi a koppenhágai kikötő bejáratát.